Het boeboekImme Dros

Terug naar lijst
 

Het boeboek

Titel: Het boeboek
Auteur: Imme Dros
Uitgeverij: Querido, 2010
ISBN: 978 90 451 1080 6
Illustraties: Harry Geelen

Terug naar lijst

BOE!

Ken jij de boeman en de boevrouw al? Ze leven samen in 'Het boeboek'. Maar ze wonen óók in het boebos. In een griezelig huisje aan de voet van de bibberberg. Ze hebben het goed samen. De boevrouw kan vies koken en de boeman kan slecht klussen.

Er is maar één probleem… de boevrouw schrikt van elk geluidje en elke beweging. Ze schrikt ook steeds van de boeman, omdat ze hem niet hoort aankomen. Gelukkig vinden ze een oplossing. Voortaan zal de boeman BOE roepen als hij in de buurt van zijn vrouw komt. Zij roept BOE terug, zodat hij weet dat zij hem gehoord heeft.
Het wordt een enorm boegeroep in het boebos! Andere mensen durven er niet meer te komen en ook de dieren vluchten. Slechts één dier houdt het uit bij de boeman en boevrouw. Je kunt wel raden welk!

‘Het boeboek’ bevat veel geluiden. Enge geluiden vooral. Er wordt niet alleen BOE geroepen. Je hoort ook spoken en de wind die om het huis giert. Dit maakt dat je het boek echt samen kunt beleven. Want terwijl iemand het aan je voorleest, kun jij al die geluiden laten horen. Boe! Waf! Aaarch! Ssst… Boem!

De tekst is door Imme Dros geschreven als een gedicht. Niet dat de zinnen op elkaar rijmen! Nee, het lijkt een gedicht omdat de woorden op een bijzondere manier bij elkaar zijn gezet: ‘Er rommelden spoken rond op zolder’. Hoewel je het zelf misschien niet op die manier zou zeggen, snap je toch meteen wat Imme Dros bedoelt. Dat is vaak meer dan er echt staat!
Op twee plekken in het boek wordt een gebruikte zin nog een keer herhaald. Eén keer in een stukje over de boeman: ‘En een boeman, dat weet je, roept af en toe BOE. Een boeman roept af en toe BOE.’ En één keer in een stukje over de boevrouw: ‘Want een boevrouw, dat snap je, roept net zo goed BOE. Een boevrouw roept net zo goed BOE.’ Het zijn belangrijke zinnen in het boek en die krijgen hierdoor wat meer nadruk.

Wat ‘Het boeboek’ vooral zo mooi maakt, zijn de illustraties van Harrie Geelen. Hij heeft veel verschillende technieken door elkaar gebruikt. De boeman en boevrouw zijn geschilderd, maar hun huisje is opgebouwd uit luciferhoutjes. Op de computer heeft Harrie Geelen zijn illustraties verder bewerkt. Ze lijken eenvoudig, maar je kan uren kijken naar de platen. Je gaat dan bijna denken dat de spoken loskomen van het papier en dat de regen niet alleen het huisje van de boemensen, maar ook de pagina's van dit boek nat maakt. Als de boevrouw zich een hoedje schrikt van haar man, zou je zweren dat je haar hoedje echt hebt zien bewegen!

Maartje.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.