Het bittere BeginLemony Snicket

Terug naar lijst
 

Het bittere Begin

Titel: Het bittere Begin
Auteur: Lemony Snicket
Uitgeverij: Ploegsma, 2001
ISBN: 978 90 216 1793 0
Illustraties: Brett Helquist

Terug naar lijst

Kinderen achtervolgd door pech en narigheden!

De ellendige avonturen van de drie wezen Violet, Claus en Roosje Baudelaire beginnen ellendig en zullen in boek 13 ook wel ellendig eindigen.
In het eerste boek, 'Het bittere Begin', maak je kennis met de drie kinderen Baudelaire. Violet is de oudste, Claus de middelste en baby Roosje de jongste.
Violet is een grote uitvindster. Zo gauw ze haar haar met een lint bijeenbindt zodat het niet in haar ogen valt, weet je dat ze bezig is iets ingewikkelds uit te vinden. Claus is een grote lezer. Hij zou het liefst dag en nacht lezen. Soms gebeurt dat ook. Roosje heeft vier vlijmscherpe tanden waar ze graag mee bijt en spreekt nog zeer gebrekkig. Gelukkig worden haar 'kreten' vertaald.
Het begint allemaal heel onschuldig met een dagje aan het strand maar al gauw verandert dat. Het herenhuis van de familie Baudelaire brandt af en de ouders van de drie kinderen komen daarbij om. Ze komen nu onder de hoede van de altijd verkouden bankier Poe, een vriend van hun ouders. Hij heeft de taak de kinderen onder te brengen bij een familielid.
De eerste in de rij familieleden is Graaf Olaf, een toneelspeler met maar één wenkbrauw en een getatoeëerd oog op zijn enkel. Hij blijkt een grote schurk te zijn die op een niets ontziende manier probeert het fortuin van de familie Baudelaire in handen te krijgen. Dat geld mag niet worden gebruikt voordat Violet meerderjarig is. Maar Graaf Olaf bedenkt een sluw plan om het toch in zijn bezit te krijgen. De ellendige avonturen beginnen nu pas goed.

In het tweede boek, 'De Slangenserre', worden de drie wezen ondergebracht bij oom Monty. Deze oom is een aardige man. Alles zou nu goed kunnen gaan ware het niet dat graaf Olaf weer roet in het eten gooit. Oom Monty heeft een grote reptielenverzameling. Op het moment dat de kinderen bij hem komen wonen maakt hij zich klaar voor een reis naar Peru om nieuwe reptielen voor zijn verzameling te zoeken. De bedoeling is dat de kinderen meegaan. Helaas komt het niet zover en de gunstige wending die het lot lijkt te nemen verandert weer in grote tragiek.

Hoewel de schrijver steeds waarschuwt deze boeken niet te lezen, ze te laten staan en iets 'geinigers' te kiezen, zou ik je aanraden ze wél te lezen. De boeken zijn origineel, spannend, vol avontuur en geestig geschreven. Ondanks alle narigheid die er in voorkomt, word je er niet somber van.
Het taalgebruik is totaal niet kinderachtig. Moeilijke begrippen worden op geestige wijze uitgelegd. Ook zijn de boeken mooi verzorgd en goed geïllustreerd. Het lijkt me een feest om ze na verloop van tijd allemaal in je bezit te hebben. Laat je dus niet afschrikken door de waarschuwingen van schrijver Lemony Snicket en ga genieten. Het is echt weer iets anders dan anders!

Wil je nog een leuke screensaver downloaden of nog meer weten over de boeken? Surf dan naar Lemony's website: www.lemonysnicket.com! (De website is wel Engels!)

Isabel.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.