Het bedorgeltje van Jakob BalckHarm de Jonge

Terug naar lijst
 

Het bedorgeltje van Jakob Balck

Titel: Het bedorgeltje van Jakob Balck
Auteur: Harm de Jonge
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2017
ISBN: 978 90 896 7252 0
Illustraties: Fiel van der Veen

Terug naar lijst

Een lied voor Rebecca

Het is 28 juli 1727. Heel Leeuwarden geniet van de jaarmarkt en de kermis. Bovendien is over een paar dagen de inwijding van het nieuwe orgel in de Jacobijnerkerk; een orgel waaraan de vader van Jakob Balck heeft meegebouwd. Jakob zou blij en trots moeten zijn. Maar zo voelt hij zich niet. Kortgeleden is zijn zus Rebecca overleden. Rebecca, die altijd vrolijk was en zo graag haar Rebeccaliedje zong.
Dan ontmoet Jakob Pier Pirello: de kermisjongen, de acrobaat, de fantast en de vriend die precies op tijd opduikt.

Het was alsof ik iets terugkreeg voor het mooie dat ik was kwijtgeraakt. Verdriet en blijdschap tegelijk: overdag was er de wonderlijke kermisjongen en ’s nachts kropen de herinneringen aan Rebecca mijn bedstee in.

Pier Pirello sleept Jakob mee in zijn wervelende wereld van salto’s, basilisken, meloenratten en zielsteentjes. Pier is nergens bang voor, ziet geen problemen en als iets niet mag, bedenkt Pier wel een manier om het toch voor elkaar te krijgen. Als hij merkt dat Jakob het zo erg vindt dat Rebecca nooit het nieuwe orgel zal horen, verzint Pier een manier om zijn vriend te helpen.

‘Er is maar één oplossing,’ zegt Pier. ‘Het Rebeccalied moet zaterdag op het kerkorgel zelf gespeeld worden.’
‘Dat vindt de organist nooit goed!’ zeg ik direct. ‘Hij heeft iets heel anders ingestudeerd.’


Het zijn maar een paar dagen uit het leven van Jakob die in ‘Het bedorgeltje van Jakob Balck’ beschreven zijn. Als je van boeken over vroeger houdt, moet je het zeker lezen.
Maar dit boek gaat over veel meer dan over Leeuwarden tijdens de zomer van 1727. Het gaat ook over een bijzondere vriendschap. En over het verliezen van iemand van wie je heel veel hield, en over hoe ongerust je dan kunt zijn over je ouders. Over verdriet en over hoe je toch verder moet. En kunt.

Harm de Jonge schreef ‘Het bedorgeltje van Jakob Balck’ in opdracht van de Leeuwarder Historische Vereniging, omdat er in 2017 een nieuwe stadsorganist kwam in de Jacobijnerkerk. Stukjes uit het boek zijn echt gebeurd, andere delen zijn verzonnen. De Jacobijnerkerk staat er nog; je kunt er naar het orgel gaan luisteren en kijken. Misschien ontdek je zelfs het beeld van het vioolmeisje dat Jakob zo mooi vond.
Achterin het boek vind je informatie over Leeuwarden in 1727, over het orgel en de kerk. De vele gekleurde plaatjes van Fiel van der Veen en de mooie oude plattegronden van de stad sluiten prachtig aan bij het verhaal. Vooral de details zijn bijzonder. Bekijk ze maar goed.

En wat een bedorgeltje nu is? Een klein muziekdoosje, waar Jakob ’s avonds in bed naar luistert. Je mag één keer raden welk liedje het speelt.

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen dat in de 18de eeuw speelt? Lees dan de recensie van De bende van Lijp Kot van Wim Bos.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.