Help, mijn iglo smelt!Ton Koene

Terug naar lijst
 

Help, mijn iglo smelt!

Titel: Help, mijn iglo smelt!
Auteur: Ton Koene
Uitgeverij: Lemniscaat, 2009
ISBN: 978 90 477 0227 6
Illustraties:

Terug naar lijst

De schuld van de zonnegod?

Van het woord klimaatverandering heb je vast wel eens gehoord. De aarde warmt steeds meer op. Maar vind je dat heel erg? Het is toch eigenlijk wel fijn om wat vaker naar het strand te kunnen en in je zwembroek rond te lopen. Voor de kinderen Jemery, Halima, Toei en Tepkatsie is dat anders. In ‘Help, mijn iglo smelt!’ van Natalie Righton en Ton Koene lees je waarom.

Jemery, Halima, Toei en Tepkatsie wonen in armere delen van de wereld. Daar merken de mensen veel meer van de klimaatproblemen. Zo maakt Jemery, die op de Noordpool woont, zich zorgen om het smeltende ijs. De iglo waarin hij slaapt, verdwijnt sneller dan vroeger en er blijven minder ijsberen over. En Halima moet steeds langer door de Afrikaanse woestijn zoeken voordat ze water en gras heeft gevonden voor haar geiten en koeien. Soms moet ze er wel vijf uur voor lopen, in de brandende zon. Bovendien dreigt er door de droogte oorlog. Meer mensen moeten het met minder water doen en daar komt ruzie van.

Toei woont op een heerlijk tropisch eiland en vindt zijn leventje perfect. Elke dag kan hij heerlijk duiken en snorkelen, hij drinkt ranja in een palmboom en hij slaapt in een hangmat. Maar Toei is weleens bang dat zijn eiland overstroomt, want de golven worden steeds hoger. En wat moet hij dan? ‘We kunnen onszelf toch niet in vissen veranderen en onder water verder leven?’

In de jungle van Tepkatsie geloven de indianen in een regengod die bepaalt hoeveel het regent en een zonnegod die zegt hoe warm het is. Die goden nemen nu wraak, omdat de mensen slecht zorgen voor de aarde. Wij vervuilen de lucht met vieze uitlaatgassen van bijvoorbeeld auto’s en fabrieken en daardoor wordt de aarde steeds warmer. Dat is slecht en gevaarlijk voor heel veel gebieden, ook al merk jij er hier in Nederland (nog) niet zoveel van.

Het stamhoofd van de indianen heeft wel een oplossing voor het ingewikkelde klimaatprobleem: ‘Als mensen stoppen met de natuur te vernietigen en te vervuilen, houdt de wraak van de natuur vanzelf op.’ Jij kunt daarbij helpen. In ‘Help, mijn iglo smelt!’ wordt verteld wat je kunt doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Je leest niet alleen bijzondere verhalen over kinderen die heel ergens anders wonen dan jij, je leert ook veel over andere culturen. Welke spelletjes doen kinderen bijvoorbeeld op de Noordpool en hoe gaan indianen met elkaar om? De prachtige kleurenfoto’s helpen daarbij. Het boek maakt je heel bewust van hoe luxe jij leeft hier in Nederland. Eigenlijk mag geen enkel kind dit boek missen. Daarom mag je er gerust bij je juf of meester om blijven zeuren totdat iedereen in je klas het heeft gelezen!

Linda.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.