Help, ik wil eruit!Salah Naoura

Terug naar lijst
 

Help, ik wil eruit!

Titel: Help, ik wil eruit!
Auteur: Salah Naoura
Uitgeverij: Clavis, 2015
ISBN: 978 90 448 2542 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Hier met die schat!

Henrik groeit op in een apart gezin. Vader Gruber is de hele dag bezig met het op tijd laten rijden van zijn modelspoortreintjes op zolder. Moeder Gruber is trots op haar exotische tuin waarin bovendien elk grassprietje precies even lang is. Zus Fabienne is een enorme ijdeltuit. Allemaal vinden ze zichzelf ontzettend geweldig. Henrik steekt er maar wat gewoontjes bij af. Hij houdt van kauwgum, tjsa. Hij vindt zichzelf maar saai. Maar de komst van zijn oma verandert alles…

Al vanaf het eerste moment is het lachen geblazen in ‘Help, ik wil eruit!’. Het hoofd van schrijver Salah Naoura moet wel vol bizarre vondsten zitten. Vol humor beschrijft hij hoe oma Cordula dit gezin, dat ondanks zijn aparte trekjes vreedzaam met elkaar omgaat, op zijn kop zet.

Zij is een eigenwijze vrouw die precies doet waar ze zin in heeft. Ze zat jaren in een verzorgingshuis omdat ze in de war zou zijn. Maar daar is niks van te merken. Alleen als het haar uitkomt, weet oma opeens niet meer hoe het ook alweer zat. Ondertussen is ze zo sluw als een vos. Ze nodigt zichzelf uit om bij de Grubertjes te komen wonen, want geen enkel verzorgingshuis wil haar nog opnemen.

Oma Cordula is eigenlijk best wel gemeen. Ze stookt mensen tegen elkaar op en zegt bijvoorbeeld dat ze kinderen haat. Het is vooral grappig om te lezen dat ze geen lief oud vrouwtje is. Ze vindt het gezin Gruber maar saai. Nooit hebben ze eens een keertje ruzie. Oma verveelt zich dood. Echt iets voor haar om voor een beetje leven in de brouwerij te zorgen. En zo onthult ze aan Henrik een geheim over een schat die achter in de tuin begraven zou zijn. Al gauw blijken de andere gezinsleden het ook te weten. En dus wordt de eens zo mooie tuin compleet omgespit op zoek naar drie goudstaven. Oma kan het niet laten de boel nog verder op te stoken:

‘Kinderen, er schiet me net iets te binnen!’ zei ze. ‘Onze tuin was voor de oorlog veel groter dan nu. De helft van de weide van het kuurpark hoorde er toen nog bij. Misschien heeft pappie de goudstaven daar wel begraven.’ ‘Wát?’ Papa verstarde. ‘En dat vertel je ons nu pas?’ Fabienne keek oma Cordula aan met ogen als schoteltjes. ‘Bedoel je dat de schat misschien niet in onze tuin ligt?’ Oma Cordula haalde haar schouders op. ‘Misschien.’ Papa keek haar aan alsof hij haar de nek wilde omdraaien. […] ‘Pappie kan de goudstaven ook hier in huis verstopt hebben,’ zei oma Cordula. ‘Het schijnt dat er in een van de kamers een geheime dubbele muur zou zijn.’

De goudkoorts verspreidt zich niet alleen in het eens zo rustige gezin van Henrik, maar over het hele dorp, wat hilarisch is om te lezen. Maar wie gaat er uiteindelijk met de schat vandoor?

Juulke.

Leestip: Meer lezen over gekke gezinnen? Lees dan ‘De volle villa’ van Jorien de Bruijn.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.