Help, een spreekbeurt! Of erger nog, een werkstuk…Annemarie Bon

Terug naar lijst
 

Help, een spreekbeurt! Of erger nog, een werkstuk…

Titel: Help, een spreekbeurt! Of erger nog, een werkstuk…
Auteur: Annemarie Bon
Uitgeverij: Van Holkema en Warendorf, 2002
ISBN: 978 90 269 9555 2
Illustraties: Georgien Overwater

Terug naar lijst

Een werkstuk maken? Een spreekbeurt houden? Vanaf nu wordt het leuk om te doen!!!

Ieder kind worstelt er vroeg of laat mee: de spreekbeurt of het werkstuk. Meesters en juffen doen heel erg hun best om kinderen hierop voor te bereiden. Maar ondanks dat blijft het vaak toch erg lastig om het maken van een werkstuk of het houden van een spreekbeurt goed te laten verlopen.

Het boek 'Help, een spreekbeurt!' van Annemarie Bon haakt in op alle problemen die je als kind hierbij tegen kunt komen. Zeer overzichtelijk heeft de auteur in kaart gebracht welke stappen je moet zetten om tot een goed eindresultaat te komen. In heldere bewoordingen neemt zij de kinderen mee en vertelt bijvoorbeeld hoe het beste een onderwerp gekozen kan worden, hoe de bibliotheek werkt, hoe je aan informatie kunt komen over je onderwerp en hoe je origineel kunt zijn bij de presentatie. Bij dat laatste geeft ze telkens een aantal voorbeelden om aan te tonen hoe het onderwerp vaak behandeld wordt en ook hoe het anders kan!

'Stap 4:

Trek aandacht met leuke koppen:

In echte schrijverstaal betekent een leuke kop niet een leuk gezicht. Een kop is de titel van een hoofdstuk, een paragraaf of zelfs een alinea. Een leuke kop is een grappige of opvallende titel. Daarmee kun je de aandacht trekken en de lezer nieuwsgierig maken. Vergelijk maar eens: welke van de twee vind je leuker?

"DE POEMA MOET EEN SPUITJE"
of
"DE DIERENARTS IN DE DIERENTUIN"

"LANGE NEUS"
of
"GEZICHTSUITDRUKKINGEN"

"VEILIG IN DE KROKODILLENPOEL"
of
"HOE KONINGEN VROEGER HUN SCHATTEN BEWAARDEN"

Het boek geeft veel informatie over het werken met de computer en het vinden van informatie op internet. Handig om zoveel sites te vinden waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Het nadeel van deze actuele informatie is natuurlijk wel dat het boek snel veroudert omdat sites verdwijnen en andere, misschien nog leukere, verschijnen. Leesfeest vind je bijvoorbeeld al niet in het boek.

De schrijfster houdt ook rekening met kinderen die geen gebruik kunnen of mogen maken van de computer. Ook zij krijgen veel goede tips bij het maken van een werkstuk of spreekbeurt. Papiersoort en kleur, een omslag, het schrijven van mooie letters...Overal is aan gedacht.

De illustraties van Georgien Overwater zijn in zwart-wit uitgevoerd en hebben het karakter van stripfiguren. Wellicht een vorm van illustreren die kinderen zal aanspreken, maar in het totaalbeeld van het verzorgde boek zijn ze te vluchtig en komen ze rommelig over.

Het boek is een leuk cadeau voor alle kinderen van de basisschool die met een werkstuk aan de slag moeten en het is zeker ook een boek dat in de schoolbibliotheek niet mag ontbreken. Iedere meester en juf kan er veel aan hebben bij de introductie van dit onderdeel van het lesprogramma.

Bianca.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.