HeksenhuisMary Cooper

Terug naar lijst
 

Heksenhuis

Titel: Heksenhuis
Auteur: Mary Cooper
Uitgeverij: Facet, 2007
ISBN: 978 90 5016 5037
Illustraties:

Terug naar lijst

En dan is het Halloween...

Er gebeuren altijd al vreemde dingen in Bensbury. De tweeling Jake en Jenna, die daar woont, heeft er zelfs een afkorting voor bedacht: NVB. Dat betekent Normaal Voor Bensbury - maar knettergek en raar, heel raar, voor de rest van wereld. Als het bijna Halloween is gebeuren er dingen die Jake en Jenna niet alleen raar vinden, maar ook heel eng. ‘Heksenhuis' van Mary Cooper is namelijk een heus spookverhaal.

Het begint allemaal met het plan van Ratty - pardon, mevrouw Ratcliffe - om voor Halloween een toneelstuk te organiseren. Ze wil het verhaal van Ma Morgan uitbeelden, een vrouw uit het dorp die vierhonderd jaar geleden als heks op de brandstapel terecht is gekomen. Hoewel Jake en Jenna helemaal geen zin hebben om mee te doen, moeten ze toch van hun moeder. En dan ziet Jenna iets vreemds op de afbeelding van Ma Morgans huis...

´Volgens Ratty was de heks eigenlijk alleen maar een gewone vrouw op wie men het had gemunt', zei Jenna ernstig, ‘maar dat geloof ik niet. Ik denk - ik voel - dat ze wel eens een echte heks kan zijn geweest.' Ik knikte, bevangen door een plotselinge, vreselijke angst.

En er gebeuren nog meer vreemde dingen. Zo droomt Jenna over Ma Morgan en wordt het dorp geplaagd door een zwerm vliegen, één van de plagen die Ma Morgan vierhonderd jaar geleden over het dorp uitsprak. En er duikt ineens een grote zwarte kat op die alle andere katten in het dorp wegjaagt en een kanariepietje opeet. Iedereen weet toch dat heksen altijd zwarte katten bij zich hebben? Volgens Jake en Jenna is Ma Morgan terug naar Bensbury gekomen om wraak te nemen.

Mary Cooper weet de spanning in ‘Heksenhuis' goed op te bouwen; net als Jake en Jenna weet je steeds niet zeker wat er gaat gebeuren. Want wanneer gaat Ma Morgan wraak nemen? En hoe? ‘Heksenhuis' is gelukkig niet alleen spannend, maar ook grappig. Zo komen Jake en Jenna allerlei gekke mensen in Bensbury tegen, die inderdaad erg NVB zijn. Juist doordat je af en toe kunt lachen, is het boek ook geschikt voor minder dappere lezers.

Ondertussen gaan de voorbereidingen voor het toneelstuk op Halloween gewoon door. Jenna heeft een leuke rol, zij speelt een dorpsmeisje. Maar Jake baalt als een stekker: hij is een stokebrand. Maar wat is precies een stokebrand? ‘Even later wilde ik dat ik het niet had gevraagd, want Ratty stond op van haar stoel en maakte de meest gênante bewegingen die je je maar kon voorstellen, erger nog dan die van je oude tante die in de disco aan het dansen was.' Jake moet namelijk een vlam spelen. En dan is het Halloween....

Jantine.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.