Heb jij misschien Olifant gezien?David Barrow

Terug naar lijst
 

Heb jij misschien Olifant gezien?

Titel: Heb jij misschien Olifant gezien?
Auteur: David Barrow
Uitgeverij: Gottmer, 2017
ISBN: 978 90 257 6682 5
Illustraties: David Barrow

Terug naar lijst

Wie niet weg is, is gezien!

Het omslag van het prentenboek ‘Heb jij misschien Olifant gezien?’ is een van de grappigste die je ooit hebt gezien. Een gigantische en superlieve olifant ‘verstopt’ zich achter een boom en een jongetje staat er sip en twijfelachtig voor. Waar is Olifant toch gebleven…? Gegarandeerd lachen, gieren, brullen!

Het jongetje zoekt en zoekt, maar hij kan Olifant toch echt niet vinden. Of speelt hij een soort dubbel spelletje met Olifant? Hoe dan ook: het (voor)lezen en bekijken van de prenten van dit geweldige prentenboek is één groot feest. Het jongetje telt tot tien – wie niet weg is, is gezien! – en kijkt vervolgens de slaapkamer in, en de woonkamer, en buiten in de tuin… Maar hij krijgt Olifant niet te pakken.

Olifant had het jongetje nog zo gewaarschuwd… ‘Je moet wel even weten dat ik HEEL ERG goed ben in verstoppertje.’

Het prentenboek lokt lekker veel reacties uit. Je wil het jongetje telkens toeschreeuwen: Néé-héé! Daar zit Olifant! Kijk dan goed! Hij zit onder het bééé-hééed!

De grap dat Olifant zichzelf een ster vindt in verstoppen, en het jongetje dat hem telkens niet vindt terwijl Olifant zo overduidelijk te zien is: dat gegeven maakt ‘Heb jij misschien Olifant gezien?’ tot een van de leukste prentenboeken van de afgelopen jaren.

David Barrow tekent met waterverf schitterende platen. Niet voor niets werd dit prentenboek bekroond met een Zilveren Penseel 2018! Barrow gebruikt geen strakke lijnen en dat maakt ‘Heb jij misschien Olifant gezien?’ zo lekker speels: door de waterverf zijn de tekeningen een beetje vlekkerig. Op elke prent gebruikt Barrow weer andere kleuren. Zo bestaat de ene pagina bijna uit prachtig paars, en op de andere pagina overheerst juist weer geel of groen. Het bijzondere is dat Olifant ondanks zijn grote en lieve lijf telkens toch zo mooi opgaat in alle kleuren en in alle ruimtes waar hij zich verstopt. Dat is echt knap gedaan!

Het verhaal roept een heel fijne en gezellige sfeer op. Want wie is er niet dol op verstoppertje spelen? We kennen het spelletje allemaal en dat maakt dat ‘Heb jij misschien Olifant gezien?’ echt een boek voor íédereen is. De vriendschap tussen het jongetje en de olifant is daarnaast hartverwarmend. Vastberaden en vol plezier zoekt het jongetje telkens weer verder naar Olifant. En dan uiteindelijk…

‘Ooooooo, daar ben je!’

Het einde, met het weerzien van de dikke vrienden en een superleuk grapje met Zoef de Schildpad, laat je glunderen en opnieuw hardop lachen. Na het lezen van dit prentenboek weten we allemaal wat ons te doen staat:

1… 2… 3… 4… 5… 6… 7… 8… 9… 10… wie niet weg is, is gezien!

Lizan.

Leestip: Wil je nog een leuk prentenboek lezen over een olifant? Zoek dan in de boekhandel of de bibliotheek eens naar ‘Windje’ van Laurie Cohen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.