Heb je mijn zusje gezien?Joke van Leeuwen

Terug naar lijst
 

Heb je mijn zusje gezien?

Titel: Heb je mijn zusje gezien?
Auteur: Joke van Leeuwen
Uitgeverij: Querido, 2006
ISBN: 978 90 451 0340 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Verrassing!

Een kindje met een groene knuffel gaat op zoek naar zijn zusje. Hij loopt langs een lange gele muur en vraagt aan iedereen die erbovenuit steekt of ze zijn zusje hebben gezien. Iedere keer vertelt hij wat meer over haar en hoe ze eruit ziet.

´Heb je mijn zusje gezien?
Ze is groter dan ik.
Ze heeft blauwe ogen.
Ze heeft een jas aan met zakken.
Ze heeft een gele muts op.
En ze heeft krulletjes in haar haar.´

Klinkt als een heel normaal meisje. De figuren die aangesproken worden zijn daarentegen helemaal niet normaal. Een mevrouw met een enorme jas aan, een stel dierenpoten dat onder een grote gele muts uitsteekt… je vraagt je af in wat voor bijzonder huis het jongetje zijn zusje zoekt!

Als lezer moet je nog wel op zoek naar de figuren die hierboven genoemd worden. Er steekt namelijk maar een klein stukje van ze boven de gele muur uit. Om te weten hoe ze er écht uitzien, moet je een stukje van de muur openklappen. En daarbij zet schrijfster en tekenares Joke van Leeuwen je steeds op het verkeerde been, want datgene dat je in eerste instantie boven de muur ziet uitsteken, blijkt anders te zijn dan wat erachter zit.

Zo zie je niet meteen dat de mevrouw aan wie hij vertelt dat zijn zus een jas met zakken draagt, ook een jas aanheeft. Een heel grote jas nog wel, met heel veel zakken waar allerlei spannende voorwerpen uitsteken. En hij komt een grote sok met ogen tegen, wat een muts blijkt te zijn. Die muts wordt weer gedragen door een jongen die zich verstopt in een grote schoen met veters, dezelfde schoenen die het zusje ook aan moet hebben. Die zag je ook niet aankomen!

‘Heb je mijn zusje gezien’ van Joke van Leeuwen is een geweldig boek vol verrassingen. Dat vindt de Penseeljury, een groep mensen die elk jaar een prijs uitreikt voor het mooiste prentenboek, ook. Want in 2007 werd dit boek bekroond met het Gouden Penseel!

Laten we hopen dat Joke van Leeuwen een flinke prijzenkast heeft, want al sinds de jaren ’80 wint ze de ene belangrijke prijs na de andere. In 2000 won ze voor al haar boeken zelfs de Theo Thijssen-prijs, die maar één keer in de drie jaar wordt uitgereikt en eerder ging naar grootheden als Imme Dros en Willem Wilmink. Dit geweldige boek past dus prima in haar rijtje succesnummers; en wij kijken alweer met spanning uit naar haar volgende boek!

Bianca.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.