Hart van inktCornelia Funke

Terug naar lijst
 

Hart van inkt

Titel: Hart van inkt
Auteur: Cornelia Funke
Uitgeverij: Querido, 2005
ISBN: 978 90 451 0182 8
Illustraties: Cornelia Funke

Terug naar lijst

Tinkel Bel zonder Peter Pan
 

Meggie is dol op boeken, net als haar vader Mo. Hun huis ligt vol boeken, elke kamer is volgestapeld. Maar Meggie’s vader leest nooit voor. Pas op haar twaalfde komt ze erachter waarom en dan is Mo al in levensgevaar. Capricorno wil hem hebben, hij wil hem laten voorlezen. Capricorno is de vreselijke schurk van het verhaal. Hij is door en door slecht en zal echt alles doen om zijn zin te krijgen. Capricorno wil ook het boek hebben dat Mo bezit: ‘Hart van Inkt’. Sinds Mo daaruit voorgelezen heeft wil hij nooit meer voorlezen.

Dit nieuwe boek van de Duitse schrijfster Cornelia Funke is zo vreemd en bijzonder, dat je echt moeite moet doen om niet snel het laatste hoofdstuk te lezen. Je wilt maar één ding: weten hoe het afloopt….. Mo en Meggie komen terecht in het dorp van Capricorno. Een verlaten Italiaans dorp, waar Capricorno met zijn zwarte mannen dood en verderf zaait. Meggie ontmoet er wonderlijke figuren: Stofvinger, die verlangt naar een andere wereld en een meester is van het vuur. Gwen, een marter met kleine hoorntjes. Tinkel Bel (ja, het elfje. Maar dan zonder Peter Pan om haar te redden) en Fenoglio, de schrijver van ‘Hart van Inkt’, die op een heel bijzondere manier met zijn eigen boek in aanraking komt. En de afloop? Die is na alle haat, dood, brand en angst hartverwarmend.

‘Hart van Inkt’ is een boek waar je over na blijft denken. Het is ook een boek dat je zelf moet ontdekken. Het zou jammer zijn om te veel te verklappen over de inhoud. Wel kun je het vergelijken met andere boeken. Heel anders dan bijvoorbeeld in ‘Harry Potter’ is in ‘Hart van Inkt’ de magie. Hier is de magie meer iets wat jou ook zo kunnen overkomen. Je vraagt je af: ‘Wat als ik ook zo zou kunnen voorlezen als Mo?’. En als Meggie er halverwege het boek achter komt dat zij hetzelfde kan als haar vader, dan worden de problemen nog groter. Want nu wil Capricorno ook haar.

’Hart van Inkt’ is een boek vol boeken. Elk hoofdstuk begint met een citaat uit een bekend boek. Het is, met 491 (!) bladzijden, ook een boek voor echte lezers. Vaak neemt Cornelia Funke alle tijd om haar verhaal te vertellen. Ze gebruikt bijvoorbeeld zinnen als: ‘Piepkleine wolken dreven langs, wit als reigerveren, pluizig als acacia’s’. Het duurt dus lekker lang voordat je aan het eind gekomen bent van dit heerlijke verhaal. En als je het uit hebt, kun je wachten op de film. Want net als haar eerste boek: ‘De dievenbende van Scipio’ wordt dit boek verfilmd.

Klik hier voor de recensie van Web van Inkt' en van 'De dievenbende van Scipio’.

Marjolein.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.