Hap!Carl Hiaasen

Terug naar lijst
 

Hap!

Titel: Hap!
Auteur: Carl Hiaasen
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 477 0551 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Een boek met tanden

Sinds een dode leguaan vanuit een palmboom op zijn hoofd was gevallen, had Mickey Cray niet meer gewerkt.

Een boek dat zo begint, daar word je verschrikkelijk nieuwsgierig van. Wie is Mickey Cray en waarom valt er een leguaan vanuit een palmboom op zijn hoofd?
Nou, Mickey Cray is de vader van Wahoo Cray en hij is wrangler, dierenworstelaar. Hij heeft een heleboel wilde dieren min of meer getemd, zodat ze kunnen figureren in reclamespotjes of tv-programma’s. En een van die programma’s is Expedition survival!, een reality-survivalprogramma, waarin presentator Derek Badger elke week opnieuw de gevaren van de jungle trotseert. Of lijkt te trotseren, want in werkelijkheid werkt hij stiekem met stuntmannen en tamme dieren. Voor de nieuwste aflevering wil Badger vechten met een alligator. Mickey Cray heeft een alligator van vier meter: Alice. Ze is redelijk mak, maar dan moet je natuurlijk niet als een dronken cowboy op haar rug gaan zitten.

Het verbaasde Wahoo dat Alice kalm bleef. Blijkbaar vroeg ze zich af wat er nou eigenlijk op haar zat, en of er in haar maag nog ergens plaats was voor een toetje. Jonge reigers landden wel eens boven op een alligator omdat ze dachten dat het een boomstam was, en werden dan razendsnel verslonden.
‘Kom eraf!’ gilde Wahoo.
Derek joelde terug.


Die Derek Badger blijkt een eersteklas lastpak, een verwende kwal met sterallures die totaal geen gevaar ziet in wat er in de moerassen van de Everglades kan gebeuren. Gevolg is dat een schildpad zo ongeveer het puntje van zijn neus bijt, een slang hem aanvalt, alligator Alice hem rondslingert als in een kermisattractie en er ten slotte een vleermuis zijn tandjes in Dereks tong zet en niet meer loslaat.

Wahoo en zijn vader zijn ingehuurd als gids en assistent-wrangler voor Expedition Survival!. Ze worden er vorstelijk voor betaald, maar moeten daarvoor heel wat kuren van Derek Badger zien te verdragen. Dit maakt van ‘Hap!’ een hilarisch boek. Alle bizarre ongelukken die Derek overkomen, zijn de blaaskaak van harte gegund.
Naarmate het verhaal vordert, wordt de situatie gekker en gekker. Wahoo moet ervoor zorgen dat zijn vader Badger niet letterlijk te lijf gaat, terwijl Badger er na de vleesmuisbeet van overtuigd is geraakt dat hij bezig is in een vampier te veranderen. Hierdoor dreigt het verhaal een beetje te verzanden in pure slapstick. Humor is heerlijk, maar kan wat teveel worden.

Carl Hiaasen schreef eerder het eveneens grappige boek ‘Uil’. ‘Hap!’ valt meteen op zodra je het ziet: het boek heeft ‘tanden op snee’: door de zwarte wybertjes aan de zijkant en de twee ogen op de groene kaft, is het net of een alligator je tussen haar tanden wil nemen. Opgepast: dit boek bijt. Hap!

Lidewij.

Zoek je nog een boek waarom je heel hard kunt lachen? Lees dan de recensie van ‘Hotel de Grote L’ van Sjoerd Kuyper.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.