Hannu, HannuGeir Gulliksen

Terug naar lijst
 

Hannu, Hannu

Titel: Hannu, Hannu
Auteur: Geir Gulliksen
Uitgeverij: Lannoo, 2006
ISBN: 987 90 8568 133 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Broers

Elke dag van de zomervakantie verdwijnt Hannu met zijn oude afgetrapte fiets in het bos. Zijn kleine broertje begrijpt er niets van; wat doet hij daar toch? Meegaan durft hij niet, verder dan de rand van het bos (bij de boom die op een skelethand lijkt), komt hij niet. Hij leest liever. Maar dan, op een dag, komt Hannu niet meer thuis. Die zomer verandert alles. In ‘Hannu, Hannu’ van Geir Gulliksen zie je, door de ogen van het kleine broertje, Hannu steeds onbereikbaarder worden - tot hij echt wegblijft.

Het boek is geschreven vanuit de ik-persoon van het kleine broertje; zijn naam kom je niet te weten. Maar dat hij naar zijn grote broer opkijkt, staat als een paal boven water: ‘Toen ik klein was, had ik een broer. Zijn schoenen waren groter dan de mijne. Mijn kleren waren zijn kleren geweest voor ik groot genoeg was om ze te dragen. Hij was mijn grote broer, hij paste op mij, en hij vertelde mij van alles wat niemand anders zei’.

Die zomer zijn de broertjes de hele dag alleen thuis. Hun ouders vertrekken ’s morgens naar hun werk en komen ’s avonds laat pas weer thuis. Hannu staat op, maakt ontbijt en neemt zijn kleine broertje mee naar buiten. Hannu kan niet snel genoeg op zijn fiets het bos in verdwijnen, maar zijn kleine broertje is niet graag buiten. Hij wil niet spelen met andere kinderen, hij wil alleen maar thuis zitten. Soms om te huilen, soms om in bed te liggen. Als hij ontdekt dat hij kan lezen, brengt hij dag en nacht lezend door. Het is Hannu die hem meeneemt naar de bieb.

Halverwege het verhaal geeft hij toe dat hij wel weet dat het niet altijd zo geweest is: dat zijn broer voor hem zorgt, dat zijn ouders tot laat blijven werken, dat hij zo graag huilt. Zijn moeder is namelijk verliefd geworden. Alleen niet op hun vader. Het verklaart waarom Hannu iedere dag naar het bos vlucht.

‘Hannu, Hannu’ is geen vrolijk boek. Ook geen makkelijk boek. Je moet goed lezen en de hints aan elkaar knopen om het achterliggende verhaal te ontdekken. Dat komt natuurlijk ook doordat het verhaal verteld wordt vanuit het kleine broertje, dat niet alles wat er om hem heen gebeurt, begrijpt. Maar dit zelf nadenken is wél de moeite waard. Je ontdekt namelijk hoeveel de broertjes van elkaar houden en hoe moeilijk een scheiding is.

Maar op de dag dat ze samen – voor het eerst! – het bos ingaan, verdwijnt Hannu in een grot en komt er niet meer uit. Of Hannu terugkomt, laat zijn broertje in het midden. Eén ding is zeker: het is een zomer die alles verandert.

Jantine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.