Hanna's reisMartine Letterie

Terug naar lijst
 

Hanna's reis

Titel: Hanna's reis
Auteur: Martine Letterie
Uitgeverij: Leopold, 2012
ISBN: 978 90 258 5928 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Veilig in Het Apeldoornsche Bosch

Zeventig jaar geleden was er vlak bij Apeldoorn een kindertehuis. Het heette het Paedagogium Achisomog en er woonden joodse kinderen die om veel verschillende redenen niet thuis bij hun ouders konden zijn. Over één zo’n joods meisje uit dat tehuis gaat ‘Hanna’s reis’.

Even rekenen: zeventig jaar terug is het oorlog in Nederland. Voor joodse mensen wordt het leven steeds moeilijker; ze mogen bijna niets meer van de Duitsers. Logisch dat Hanna daar de pest over in heeft. Telkens probeert ze dingen te doen die verboden zijn. Als ze voor de zoveelste keer in een politiecel zit, wordt ze naar het joodse tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen in Apeldoorn gestuurd. Voor drie maanden. Hanna is woedend, maar haar ouders zijn opgelucht. Ze denken dat het in Apeldoorn veiliger is dan bij hen thuis in Amsterdam.
Het is echt niet akelig in het tehuis, maar Hanna mist haar familie ontzettend en telt de dagen af dat ze terug naar Amsterdam mag. Ze is vreselijk teleurgesteld als ze toch moet blijven, al is het maar vanwege haar eigen veiligheid. Dan komt het bericht dat de Duitsers - tegen de verwachting in - het tehuis toch gaan ontruimen. Jan, een jongen die op het station van Apeldoorn werkt, ziet het gebeuren:

Met geweld worden de patiënten de wagons ingejaagd, die een voor een worden volgestampt. Bagage wordt hun afgenomen, met één beweging opengesneden, onderzocht en vervolgens in de berm gegooid. (…)
En dan is het voorbij. De trein vertrekt. Sissend en puffend komt hij op stoom. De wagons denderen over de rails. Jan kijkt hem na, en loopt dan naar het spoor
vanwaar de trein vertrokken is.
Het is een chaos. In de sloot die langs het spoor loopt, liggen witte servetten waar boterhammen uit gerold zijn. De lunchpakketten voor onderweg, die vast met liefde zijn klaargemaakt vannacht.
Jan kan het niet meer tegenhouden. Hij buigt zich voorover en braakt.

Waar Martine Letterie in ‘Hanna’s reis’ over vertelt, is voor een groot deel echt gebeurd. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 zijn het Paedagogium Achisomog en de joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch ontruimd. Alle patiënten, kinderen en personeel zijn meteen bij aankomst in het concentratiekamp in Duitsland vermoord. Martine Letterie schreef meer boeken over vreselijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Hanna heeft ze verzonnen, maar haar belevenissen lijken erg op die van Margaretha Swart, een meisje dat wel echt geleefd heeft.

‘Hanna’s reis’ maakt deel uit van de serie Vergeten Oorlog; een reeks boeken over onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog waar (nog) niet veel verhalen over geschreven zijn. Het is een indrukwekkend boek met een afschuwelijk einde, een monument voor de 1600 vermoorde mensen uit Het Apeldoornsche Bosch.

Lidewij.

 

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.