Handje?Tjibbe Veldkamp

Terug naar lijst
 

Handje?

Titel: Handje?
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij: De Fontein, 2017
ISBN: 978 90 261 4067 9
Illustraties: Wouter Tulp

Terug naar lijst

De wisseltruc

‘Ik ga bij de apen kijken, zei Anna. Nee hoor, zei haar vader. Jij gaat mee naar huis. We gaan zo eten. Handje? Anna gaf hem een hand. Ik wil toch even naar de apen, zei ze.’

Anna en haar vader zijn op weg naar huis wanneer ze langs de dierentuin komen. Vader is zo druk bezig met zijn telefoon, dat hij helemaal niet op zijn dochter Anna let. Dit is het begin van het prentenboek ‘Handje?’. Anna ziet een vader met zijn zoontje lopen. Zij gaan wel naar de dierentuin, dat zie je omdat ze richting dierentuin lopen. Dus neemt Anna de hand van deze vader en ze laat de jongen haar eigen vader een hand geven. Beide vaders zijn zo druk dat ze niets in de gaten hebben.

Als Anna met haar ‘nieuwe’ vader in de dierentuin komt, blijkt dat hij bij de krokodillen gaat kijken, en helemaal niet naar de apen gaat. Daarom neemt ze een vader die wél naar de apen loopt. Anna vindt het zo gezellig in de dierentuin dat ze ook nog andere dieren wil zien. Dus neemt ze een vader die ook rond wil kijken, dat zie je door de nieuwsgierige blik in zijn ogen.

Deze vader is wel een heel bijzondere vader… Samen gaan ze bij verschillende dieren langs, zoals de struisvogel, de kangoeroe en de zebra’s. Ze nemen ook nog een duik in het aquarium en komen zo bij de pinguïns terecht. Anna is dik tevreden: ‘Goed dat ik toch ben gegaan, dacht Anna. De dierentuin is vandaag nog leuker dan anders!’

Waarom Anna zo’n leuke dag heeft, dat moet je zelf maar lezen. ‘Handje?’ is een grappig boek omdat het over een kleuter gaat die helemaal niet verlegen is. Anna vindt het helemaal niet erg om andere vaders een handje te geven, ze wisselt juist van vader. Er staat niet veel tekst in het boek, de hoeveelheid tekst van Tjibbe Veldkamp is precies goed. Samen met de tekeningen wordt een leuk maar ook spannend verhaal verteld. Want zou Anna haar echte vader nog wel kunnen vinden? En komt die er niet achter dat hij zijn dochter niet heeft meegenomen naar huis?

De tekeningen van Wouter Tulp zijn vrolijk door de kleuren en de beweging die erin te zien zijn. Het verhaal en de tekeningen zijn extra grappig als Anna echt naar huis wil. Dan komt haar ‘nieuwe’ vader erachter dat hij een ander kind aan de hand heeft. Anna wordt terug geruild met de verschillende kinderen. Tijdens het ruilen van de kinderen wordt er ook een hoed doorgegeven. Als je goed oplet, kun je erachter komen waar deze hoed vandaan komt. Dat is een extra grapje in het boek. De vaders hebben dus eigenlijk helemaal niet zo goed op hun kinderen gelet zoals ze misschien dachten. En de vader van Anna? Die heeft aan het einde van het verhaal nog steeds niets in de gaten. Maar Anna is slim genoeg, op haar wacht weer een nieuw avontuur.

'Handje' werd bekroond met een Zilveren Griffel 2018.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Niets gebeurd’ van Mark Janssen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.