Hallo Teckel TomBette Westera

Terug naar lijst
 

Hallo Teckel Tom

Titel: Hallo Teckel Tom
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: Gottmer, 2019
ISBN: 9 7890 2577 029 7
Illustraties: Noƫlle Smit

Terug naar lijst

Kijken vanuit de andere kant

Zou jij ook zo graag een hond willen? Saar is jarig en haar liefste wens is een hond. Haar twee papa’s regelen dat. Dat is fijn voor Saar. Maar hoe voelt dat voor de hond? Hoe vindt die het om bij zijn mama weg te moeten en ineens bij iemand anders te wonen? In ‘Hallo Teckel Tom!’ kijken we vanuit de andere kant.

De tekst van Bette Westera laat je meekijken met Teckel Tom. Hij ligt lekker met zijn broertjes en zusjes in het nest van mama Moeps. Als de deurbel gaat, verstopt Teckel Tom zich onder de wollen deken. Een vreemde meneer kiest Teckel Tom uit. Hoe hij zich daarbij voelt, zie en lees je niet direct, maar kun je wel opmaken uit de tekst:

‘Het baasje haalt een nieuwe doos. Daar zet ze Teckel Tom in, zonder zijn broertjes en zusjes, en zonder wollen deken die naar mama Moeps ruikt.’

Je krijgt echt medelijden met Teckel Tom. Zeker ook omdat je mama Moeps bij de deur ziet staan. Na veel geschud en geschommel in de doos, verschijnt een meisjeshoofd boven de doos. Er ontstaat een grappig ‘gesprek’:

‘Hoi,’ zegt ze. ‘Ik ben jarig.’
Mooie naam, wil Teckel Tom zeggen. Maar Jarig is alweer weg.

De papa’s van het meisje zeggen dat ze zelf een naam voor het hondje mag verzinnen. Dat vindt Teckel Tom heel vreemd, want hij heet toch Tom?

Op de voorkant kijkt Teckel Tom je heel schattig aan, met een vragende blik in zijn ogen en één kort pootje in de lucht. Je zou hem zo meenemen! De tekeningen van Noëlle Smit zorgen ervoor dat je vooral naar Teckel Tom en de andere hondjes kijkt en niet naar de mensen. De dieren hebben sprekende ogen en aan hun houding zie je hoe ze zich voelen. De mensen zijn houterig en hun ogen zijn zwarte stipjes. Je ziet ze soms zelfs niet helemaal, alleen hun benen of armen. Zij zijn bijzaak.

Saar is wel heel lief voor Teckel Tom. Ze heeft allerlei speeltjes en lekkers voor hem. Dat zie je ook op de schutbladen terug, die voorin en achterin het boek zitten. Maar toch heeft Teckel Tom heimwee naar zijn eigen huis:

‘Teckel Tom likt aan zijn poten. Ze ruiken naar mama Moeps als ze uit is geweest. Teckel Tom doet zijn ogen dicht en valt in slaap. Als hij wakker wordt ligt Jarig naast hem.’

’s Nachts zet Saar een mand met een nieuwe deken naast haar bed. De deken ruikt anders, maar ook best lekker. Teckel Tom voelt zich thuis bij Saar. Gelukkig maar, want dit boek is het begin van een nieuwe serie met Teckel Tom als hoofdpersoon. Maar misschien spelen in de volgende boeken de papa’s van Saar, of Saar zelf, wel een grotere rol?

In ieder geval is dit een superboek voor alle hondenliefhebbers!

Loes.

Leestip: Hou je van prentenboeken waarin een hond de hoofdrol speelt? Lees dan ook ‘Honden doen niet aan ballet’ van Anna Kemp en Sara Ogilvie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.