HalloEdward van de Vendel

Terug naar lijst
 

Hallo

Titel: Hallo
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek, 2012
ISBN: 978 90 5965 1692
Illustraties: Fleur van der Weel

Terug naar lijst

De wereld in

Er staat iets te gebeuren. Straks. Maar nu is het nog nacht, nu moet iedereen nog wachten. Het meisje Joni kan niet slapen, omdat ze de volgende dag naar de dierentuin gaat. Ook in de dierentuin zijn de dieren vol verwachting. De pop die straks vlinder wordt, het pinguïnei dat straks open breekt. En de veulens die op onderzoek uit gaan. Met ‘Hallo’ hebben Edward van de Vendel en Fleur van der Weel in opdracht van de stichting CPNB een origineel en verrassend prentenboek gemaakt voor de Kinderboekenweek 2012. Verrassend, maar ook dichtbij. Want als je nog heel jong bent, is de wereld van de dierentuin net een ander land, een avontuur, een ontdekking.

De pasgeboren leeuwtjes liggen dicht tegen hun moeder aan.
Ze zijn moe, want ze hebben de hele dag gespeeld.

Hun moeder is wakker.
Ze weet het:
morgen moeten haar welpjes voor het eerst naar buiten.
Het wordt tijd dat ze de andere leeuwen zien,
de rotsen en het zand.
Ze kunnen niet altijd dicht tegen haar aan blijven liggen.
Ze weet het,
ze weet het.

Het nieuwe is spannend, soms ook beangstigend. Dat heb je vast zelf ook weleens gemerkt. Misschien is Joni een beetje bang voor het onbekende en kan ze daarom niet slapen. Misschien verbeeldt ze zich wat er bij de dieren gebeurt, die nacht. Of misschien ben jij, de lezer van dit boek, zelf een beetje Joni, soms ongerust over de volgende dag. Dan heeft de rondgang door de dierentuin iets rustgevends: je ziet dat ook anderen voor al het nieuwe en onbekende staan. De kleine wereld wordt groot, hij is steeds in verandering, steeds vol dingen die gebeuren.

Dan breekt de dag aan. Joni rijdt met andere kinderen met de bus naar de dierentuin.

En dan hoeft ze niet langer te wachten.
Want ze ziet de vlinders.
Hun vleugels zijn droog
en net vandaag leren ze vliegen.

Het dierentuinbezoek is een groot nu, dit moment, het moment waarop alles tegelijk gebeurt, alles waarop Joni en de dieren hebben gewacht. Je kent het misschien zelf: in de dierentuin is zo veel te zien dat je niet weet waar je het eerst heen zult gaan en wat je daarna gaat doen. Je voelt dat je overal tegelijk moet zijn. ‘Hallo’ speelt op dat gevoel knap in, met een lange, uitvouwbare pagina waarop inderdaad alles tegelijk gebeurt. Of bijna – want waar zijn de veulens?

Edward van de Vendel schrijft korte, rijmachtige teksten waarin niet meer dan het belangrijkste staat. De rest is overgelaten aan de fantasie van de lezer. Die fantasie komt Fleur van der Weel tegemoet met kleurrijke, speelse illustraties. Er is altijd nóg meer te ontdekken. Een traktatie, dit prentenboek.

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.