Haat die katSharon Creech

Terug naar lijst
 

Haat die kat

Titel: Haat die kat
Auteur: Sharon Creech
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2009
ISBN: 978 90 8967 022 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Dichten? Gewoon doen!

Alliteraties, metaforen, onomatopeeën: dat zijn toch helemaal geen woorden om een recensie mee te beginnen! Veel te moeilijk. En wat moet je ermee? Jack uit ‘Haat die kat’ van schrijfster Sharon Creech denkt er net zo over, totdat zijn juf hem leert dat hij met die ingewikkelde woorden heel mooie gedichten kan maken. En dat doet ze zo leuk dat het opeens helemaal niet meer lastig is!

Heb je weleens je eigen naam geschreven en er een woord voor gezet dat met dezelfde letters begon, zoals ‘sterke Stijn’? Dan was je toen misschien wel een klein beetje aan het dichten, want dat is nou die moeilijke alliteratie. Maar kan iedereen zomaar dichter worden? En moet een gedicht per se rijmen? Wanneer is een gedicht een echt gedicht en wie zegt dan of dat gedicht goed is? Jack vraagt zich precies hetzelfde af en samen met zijn juf gaat hij op zoek naar antwoorden.
Een heel schooljaar lang krijgt Jack poëzieles en schrijft hij gedichten aan zijn juf. Gelukkig heeft hij dezelfde juf als vorig jaar:

Ik hoop dat u
elk jaar
samen met mij
een klas
doorschuift.

U begrijpt
mijn
hersens.

Die juf begrijpt ook dat het helemaal niet erg is als je soms niets weet te verzinnen om over te schrijven. Dan zijn je hersens gewoon even ‘kapot’. Uiteindelijk bedenkt Jack twee heel mooie onderwerpen: katten en zijn dove moeder. En anders dan je misschien denkt als je de titel ‘Haat die kat’ leest, worden dat erg mooie en grappige gedichtjes. Vooral het laatste vers dat Jack aan zijn moeder schrijft is heel speciaal:

ik zal voor je
luisteren

ik zal
alle klanken
van de
wereld
horen

en ik zal ze opschrijven
zodat
jij
ze
ook
kunt horen.

Woorden die je leest, klinken in je hoofd en daarom kun je ze, ook als je doof bent zoals Jacks moeder, altijd horen!

Haat die kat’ is het vervolg op ‘Hou van die hond’, waarin Jack voor het eest ontdekt hoe leuk poëzie is. Dat boek kreeg in 2007 heel terecht een Zilveren Griffel: de prijs voor het beste poëzieboek voor kinderen. ‘Haat die kat’ verdient als vervolgboek eigenlijk een vervolgprijs, want ook al is het niet zo origineel en verrassend als ‘Hou van die hond’, het blijft heel knap en humoristisch geschreven.

De boeken van Sharon Creech zijn perfect voor alle jonge dichters of voor iedereen die het nog wil leren. Als je ze gelezen hebt, zijn alliteraties en andere poëzietrucjes voor jou een makkie! Bovendien wil je na de laatste bladzijde niets anders dan zelf dichten en dat moet je ook fijn doen. Als je veel oefent, word je namelijk net zo’n groot dichter in de dop als Jack!

Linda.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.