Haar dagGayle Forman

Terug naar lijst
 

Haar dag

Titel: Haar dag
Auteur: Gayle Forman
Uitgeverij: The House of Books, 2014
ISBN: 978 90 443 4411 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Zoals het klokje in Parijs tikt, tikt het nergens…

‘Haar dag’ ontmoet ‘Zijn jaar’ en verbindt. Ga al lezend deze ontmoeting aan.

Het is niet ‘haar dag’ waarvan Lulu had gedroomd, ook al begon het zo wel. Het was een dag die haar achterna zou blijven lopen, die haar ’s nachts uit haar slaap hield, die haar constant confronteerde met wie ze nu was en wat ze wilde gaan doen en of ze dat wel durfde. ‘Ik moet aan hem denken.’ Hem, de jongen die ze had ontmoet in Londen en die alles veranderde.

‘Om erachter te komen wat je wilt, kun je soms het beste dingen doen, die niet van je verwacht worden.’ Lulu stopt met haar studie medicijnen en ze geeft zich op voor colleges Shakespeare. Ze ontmoet Dee, ze ontmoet vriendschap en ze leert de betekenis van familiebanden kennen. Langzaam ontvouwt zich het plan om naar hem op zoek te gaan. Hem, Willem, de rokkenjager, die zomaar verdween, die dag in Parijs, en die zij maar niet uit haar hoofd en hart krijgt.

Voor Willem is het ook niet ‘zijn jaar’. Hij heeft inderdaad zijn reputatie van rokkenjager eer aangedaan en dat heeft voor veel misverstanden en vooroordelen gezorgd, vooral bij Lulu. Zij, die hem zag zoals hij werkelijk was. Ze zag zijn eenzaamheid en ze wilde voor hem zorgen. Voor hem, Willem, die de hele wereld afreist, boos is op zijn moeder, verdrietig om de dood van zijn vader en graag acteur wil worden. Hij beseft dat hij vlucht en dat het tijd wordt om orde op zaken te stellen en keuzes te gaan maken. Of volgt hij onbewust het pad der liefde zoals zijn vader dat heeft gedaan?

In deze twee prachtige boeken wagen niet alleen de hoofdpersonen, Willem de Ruiter en Lulu, zich op het pad der liefde, ook de verhalen nemen deze uitnodiging aan. Niet gehinderd door hun scheiding van twee verschillende boeken, verstrengelen zij zich, stevig verbonden door de rode draad der liefde. Shakespeare komt regelmatig om de hoek kijken, (zou hij een handje helpen?) en de tijd verbindt. ‘“Je vergeet dat de tijd niet meer bestaat, die heb je aan mij gegeven,’’ zei ik tegen Lulu.’

En al deze keuzes zijn niet gemaakt door de schrijfster en hebben niets te maken met haar intenties, maar hebben alles te maken met de intentie en de keuze die jij er als lezer aangeeft. ‘Te zijn of niet te zijn, dat is de vraag.’

Gayle Forman heeft geen standaardboek geschreven over verliefd zijn. Het boek gaat veel dieper. Haar subtiele en sensitieve schrijfstijl versterkt dit effect.

Misschien verandert dit boek ook jouw leven en ga je keuzes maken op het ritme van het tikken van de tijd? En o ja, een allerlaatste tip, niets is zoals het lijkt.

Paula

Leestip: ‘De dag dat Conner verdween’, geschreven door Harm Tilstra.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.