GVRRoald Dahl

Terug naar lijst
 

GVR

Titel: GVR
Auteur: Roald Dahl
Uitgeverij: De Fontein, 1983
ISBN: 978 90 261 3178 3
Illustraties: Quentin Blake

Terug naar lijst

Zo vrolijk als een krekelvisje

Stel je voor: op een nacht komt er zomaar een grote hand door je slaapkamerraam die jou met dekens en al uit je bed tilt. Je wordt meegenomen: dwars door velden, over heggen en rivieren, over land en over zee, naar Reuzenland, waar negen grote menspeuzelende reuzen wonen. Dit overkomt Sofie, een klein Engels weesmeisje. Terwijl ze in haar nachtpon zit te bibberen, is ze er zeker van dat de reus die haar ontvoerde haar voor zijn ontbijt zal opeten. Gelukkig maar dat juist deze ene reus geen mensen eet.

‘Mij?!’ schreeuwde de reus. ‘Mij mensbaksels peuzelen? Dit ik nooit! De anderen, jawel! Alle anderen peuzelt ze avond aan avond, maar ik niet! Ik is buitenbeen reus. Ik is aardige en lobbessige reus in Reuzenland. Ik is de GROTE VRIENDELIJKE REUS. Ik is de GVR.’

Volgens alle andere reuzen zijn mensbaksels helaas smikkelig en lekkerbek; ze galopperen elke avond naar een ander land om in bijvoorbeeld Duitsland Hamburgse kinderen met een mals en ketsuppig aroma te schranzen, of in Thailand papa Taai, mama Taai en hun tien kleine Taai-taaitjes. Komende avond staan er Engelse schoolkinnertjes op het menu, met zo’n pittig puntenslijperig smaakje…

‘Nu haat ik die andere reuzen nog meer dan ooit,’ zei de GVR. ‘Weet je wat ik zoud willen?’
‘Wat dan?’ vroeg Sofie.
‘Ik zoud graag een manier willen vinden om ze te laten verdwijnen, allemaal.’
‘Daar zou ik je wat graag bij helpen,’ zei Sofie.

De GVR is weliswaar een erg ‘doorgewarde’ reus, maar samen met Sofie verzint hij een heel slim plan om de Bloedbottelaar, de Bottenkraker, de Schrokschranzer en alle andere reuzen uit te schakelen. De Engelse koningin moet hen daarbij helpen, zodat iedereen voortaan weer rustig kan slapen.

‘O Majestein!’ riep de GVR. ‘O Koningin! O Monarches! O Haantje de Vorstin. Ik is hier bij U gekomen met mijn vriendinnetje Sofie, zodat wij U alle bij…’ De GVR aarzelde en zocht naar het goede woord.
‘Zodat jullie mij allebei wát?’ vroeg de Koningin.
‘U alle bij stand verlenen kant,’ zei de GVR stralend.
De Koningin keek vragend.
‘Hij praat soms een beetje eigenaardig, Majesteit,’ zei Sofie. ‘Hij heeft nooit op school gezeten.’

De eigenaardige taal van de GVR maakt dit boek heel bijzonder. Vertaalster Huberte Vriesendorp heeft al die gekke woordbedenksels van Roald Dahl heel knap en met zichtbaar plezier in het Nederlands omgezet. Zonder zijn ‘doorgewarde’ zinnen was ‘De GVR’ een gewoon, spannend verhaal, maar dankzij fantastische woorden als ‘mensbaksel’, ‘flitspoppen’ en ‘trolleklopper’ wordt het ronduit onvergetelijk. Het boek over dit ‘pieperig schirmankelig reusje van maar zevenenhalve meter’ hoort bij ieder kind op de boekenplank te staan.

Schrijver Roald Dahl vond zelf ‘De GVR’ zijn beste kinderboek. Hij heeft gelijk: wie dit verhaal leest, wordt vanzelf ‘zo vrolijk als een krekelvisje!

Lidewij


‘De GVR’
Roald Dahl
De Fontein, 1983
ISBN 978 90 261 3178 3

Met illustraties van Quentin Blake


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.