Groter dan de lucht, erger dan de zonDaan Remmerts de Vries

Terug naar lijst
 

Groter dan de lucht, erger dan de zon

Titel: Groter dan de lucht, erger dan de zon
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 451 1862 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Een stem in je hoofd

Wat moet je doen als je buitengesloten wordt, of gepest? Of nog lastiger, als je dingen hoort en ziet waarvan je zeker weet dat niemand anders ze hoort en ziet? In elk geval niet op de meester of je ouders afstappen, vindt Elmer, de elfjarige hoofdpersoon en verteller in ‘Groter dan de lucht, erger dan de zon’. Want: ‘als je er wat van zegt, is er niemand die naar je luistert.’ Maar als erover praten niet helpt, wat dan wel?

Je hebt er misschien wel eens over gefantaseerd: snel even je been uitsteken wanneer die treiterkop voorbij komt sjezen, of de jas van dat kattige meisje kapot knippen juist als er niemand op je let... Maar het dan ook echt dóén, dat is een ander verhaal. Voor Elmer niet. Hij deed het allebei, zonder nadenken, en toen dat uitkwam, vonden de volwassenen het tijd voor een andere school.

Elmer wil niets liever dan erbij horen, maar dat blijkt geen makkie: ‘Als je te veel zeurt lig je eruit. Als je bepaalde dingen niet leuk vindt, zoals voetbal, lig je eruit. Als je te lang niks weet te zeggen lig je eruit. Jezus, zelfs als je verkeerd RUIKT lig je er al uit.’ Als een van zijn nieuwe klasgenoten besluit dat Elmer raar is (en hem ‘dooie’ noemt), lijken Elmers kansen op vriendschap ook op de nieuwe school verkeken.

Dan is er Lomax, de stem die Elmer sinds kort in zijn hoofd hoort. Die moedigt hem aan om terug te vechten, om wraak te nemen. Eerst lijkt Lomax het goed met Elmer voor te hebben, maar zijn toon wordt steeds dwingender. Zo mag Elmer niemand over Lomax’ bestaan vertellen. Elmer begint alles en iedereen te wantrouwen. Ondertussen voelt hij zich steeds eenzamer.

De Nederlandse kinderboekenschrijver Daan Remmerts de Vries heeft met ‘Groter dan de lucht, erger dan de zon’ geen luchtig verhaal afgeleverd. Al vanaf het begin – het boek opent met een zomerkamp op Vlieland, waar Elmer voor het eerst Lomax hoort – is de sfeer beklemmend, en dat wordt daarna alleen maar erger. Zo erg, dat je eigenlijk niet verder durft te lezen. Het enige wat je dan wilt, is Elmer van de bladzijde trekken, hem een dikke knuffel geven en zeggen: ‘Jongen, práát alsjeblieft met iemand!’ Want Elmer mag dan misschien een tikkeltje eigenaardig zijn, hij is ook slim en innemend.

Het is een opluchting als er een positieve wending aan dit toch wel akelige verhaal komt. Daan wikkelt Elmers problemen snel en zelfs een beetje gemakkelijk af. Dat is misschien niet helemaal geloofwaardig, maar tegen die tijd maak je je daar allang niet druk meer om. Je hebt zó naar iets goeds voor Elmer verlangd!

Dat moet ook de Griffeljury hebben gedacht, want die bekroonde het boek met een Zilveren Griffel: de belangrijkste prijs voor Nederlandse kinderboeken.

Linda.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.