Grote Wolf & Kleine WolfNadine Brun-Cosme

Terug naar lijst
 

Grote Wolf & Kleine Wolf

Titel: Grote Wolf & Kleine Wolf
Auteur: Nadine Brun-Cosme
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2009
ISBN: 978 90 8967 043 4
Illustraties: Olivier Tallec

Terug naar lijst

Samen spelen, samen delen

Sommige mensen vinden het moeilijk om te gaan met mensen die ze niet kennen, bijvoorbeeld omdat ze uit een ander land komen. Ze vertrouwen de ander niet en gedragen zich daarom erg onvriendelijk. Die mensen zouden het prentenboek 'Grote Wolf & Kleine Wolf’ van Nadine Brun-Cosme eens moeten bekijken.

Grote Wolf woont helemaal alleen onder een boom, boven op een heuvel. Hij heeft het fijn daar en heeft totaal geen behoefte aan gezelschap. Maar dan opeens komt Kleine Wolf. Grote Wolf ziet Kleine Wolf vanuit de verte aankomen en is eerst bang dat die van alles van hem wil pikken. Na een tijdje krijgt hij echter door dat Kleine Wolf niks anders wil dan ook gewoon onder de boom zitten. Grote Wolf wordt wat vriendelijker en geeft de kleine wat van zijn eten en, als hij het ’s avonds koud heeft, een piepklein stukje van zijn deken. Na een tijdje is Grote Wolf gewend aan zijn bezoek en voelt hij zich niet meer zo bedreigd. Hij durft zelfs zijn boom te verlaten om een stukje in het bos te gaan wandelen.

Als Wolf aan het eind van de dag weer het bos uit komt, is Kleine Wolf verdwenen. Grote Wolf had niet verwacht dat hij zijn kleine bezoeker zo zou missen.

Er was niemand meer onder de boom. Niemand groot, niemand klein.
Het was net als vroeger.
Behalve dat Grote Wolf nu verdrietig was.

Grote Wolf voelt zich eenzaam onder de boom. Hij mist het gezelschap van Kleine Wolf en denkt na over alle fijne dingen die ze samen deden. Gewone dingen, als samen eten en samen in de boom klimmen om ochtendgymnastiek te doen. Grote Wolf wacht op Kleine Wolf. Op de illustraties is goed te zien dat hij echt een héle tijd wacht. Gelukkig wordt dit beloond en komt Kleine Wolf uiteindelijk weer terug. De wolven vertellen elkaar hoe erg ze de ander hebben gemist en besluiten voor altijd samen te blijven.

Olivier Tallec maakte de illustraties bij het verhaal. Hij heeft maar weinig nodig om de gevoelens van de wolven duidelijk te maken. Als Kleine Wolf voor het eerst bij de boom komt, zie je vooral aan de ogen van Grote Wolf dat hij dat maar niks vindt: die zijn samengeknepen tot spleetjes. Grote Wolf wil die kleine duidelijk goed in de gaten houden!
De ogen van Kleine Wolf zijn groot en onschuldig; en je kunt ook wel zien dat hij een beetje bang is voor de Grote Wolf.

‘Grote Wolf & Kleine Wolf’ is een mooi prentenboek over omgaan met vreemden en over samen delen. Het heeft weinig woorden nodig om toch veel te vertellen. Het boek kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury 2010.

Maartje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.