Grote tandenIngrid Godon

Terug naar lijst
 

Grote tanden

Titel: Grote tanden
Auteur: Ingrid Godon
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2001
ISBN: 978 90 583 8104 0
Illustraties:

Terug naar lijst

De maan en je tanden kwijt!

Je kunt van alles kwijt zijn. Je sleutels bijvoorbeeld of je bril. Maar dat je ook je tanden en zelfs de maan kwijt kunt zijn bewijzen de twee gloednieuwe prentenboeken van deze maand! 

In 'Grote tanden' van Marita de Sterck heeft Karim het moeilijk. Zijn tanden vallen uit! Nu kan hij geen chocola en zure appels meer eten! Als hij dan ook nog geplaagd wordt en andere kinderen van hem schrikken, heeft hij er genoeg van: 'Karim was het spuugzat. Hij zag eruit als een idioot. Als hij lachte kwijlde hij. Als hij praatte, sputterde hij.' Op een dag vindt Karim haaientanden op het strand en lijmt ze in zijn mond. Maar als zijn nieuwe tanden doorkomen krijgt hij ze er niet meer uit, wat hij ook probeert! Gelukkig heeft Niki, Karims vriendinnetje, een idee. 'Grote tanden' is een heel grappig boek over iets waarmee ieder kind te maken krijgt: het wisselen. Illustratrice Ingrid Godon werkte met verf, krijt en collage. Pastelkleuren overheersen en de tekstblokken, die steeds een andere kleur hebben, passen mooi bij de prenten. De illustraties hebben hebben een strip-achtig karakter door de krachtige, zwarte lijnen. De makers van dit prentenboek zijn er zeker in geslaagd het thema 'wisselen' op een originele, vermakelijke manier vorm te geven. En eigenlijk gaat het ook een beetje over vriendschap; echte vrienden helpen elkaar! 

Hoe zit het nu eigenlijk precies met de zon en de maan? Als de zon schijnt dan schijnt de maan niet, maar waar is die dan gebleven? Als je dit een beetje wilt begrijpen, lees dan 'Maan, waar ben je?' van Émile Jadoul. In dit boek schrikt Konijn ineens op en roept: 'De maan is weg! Wie moet ons nu licht geven? We moeten hem zoeken!' Samen met Grote Beer gaat hij het grote nieuws vertellen aan Giraf, Wolf en Zebra. De dieren besluiten op elkaars hoofd te gaan staan om zo de maan te zoeken. Konijn staat helemaal bovenop wanneer hij ineens een kaartje bezorgd krijgt. Dan wordt duidelijk waar de maan is gebleven en ook wie hij gestuurd heeft om licht te geven... 'Maan, waar ben je?' is in alle opzichten een aanrader: het onderwerp spreekt aan en er zitten leuke vondsten in. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds lichter in het boekje; het wordt dag. De tekst leest vlot door de herhalingen en de lekker grote letters. De geschilderde illustraties zijn prachtig omdat ze zo eenvoudig en treffend zijn. Zebra lijkt niet op een zebra, maar is gewoon een beest met strepen! Die eenvoud zie je ook terug in het kleurgebruik: geen felle kleuren, maar enkel zwart, grijs, bruin en geel. Details zijn niet aanwezig in de prenten en misschien zijn ze daarom juist zo leuk.

Marianne.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.