Grote GriezelsJeanette van Bodegraven

Terug naar lijst
 

Grote Griezels

Titel: Grote Griezels
Auteur: Jeanette van Bodegraven
Uitgeverij: Gottmer, 2003
ISBN: 978 90 257 3678 1
Illustraties: Paula Gerritsen

Terug naar lijst

 Griezelen voor bangeriken
 

Als je zou moeten kiezen waar je het allerbangst voor bent, wat zou dat dan zijn? Kies je voor spinnen met harige poten, of voor dat monster dat misschien onder je bed zit? In 'Grote Griezels!' van Jeannette van Bodegraven moet Splinter kiezen wie hij het engst vindt, want hij gaat samen met zijn moeder een bijzondere wedstrijd houden: wie is de gruwelijkste griezel?

Splinter is een echte bangerik. Hij is bang voor wespen en duiven, voor haaien en krokodillen. Dus maakt Splinters moeder een plan. Samen met hem gaat ze een wedstrijd houden voor alle grote griezels. Splinter vindt het natuurlijk maar niets. Veel te eng, al die griezels bij elkaar. En ze gaan vast nog veel griezeliger doen dan anders, omdat ze de wedstrijd willen winnen! Maar Splinter mag de scheidsrechter zijn. Dat betekent dat hij de baas is over de griezels die meedoen. En dan durft hij wèl!

Splinter mag kiezen wie er aan de wedstrijd meedoen. Hij kiest de spoken, monsters, heksen en reuzen. Een rare overgang in het verhaal, want dat zijn heel andere wezens dan wespen en krokodillen waar het eerst over ging! Die bestaan echt, terwijl spoken en reuzen alleen in je fantasie bestaan. Maar het is ook wel begrijpelijk dat Splinter juist hen uitnodigt, want dingen die je alleen in je hoofd ziet, zijn vaak veel enger dan alles wat je in het echt kan zien!

'Grote griezels' is geschreven door Jeannette van Bodegraven. Ze vertelt het verhaal van Splinter heel toegankelijk. In het begin van het verhaal is Splinter een heel bang jongetje, maar gedurende het boek groei je met hem mee naar het moment van de griezelwedstrijd en merk je dat je zelf, net als Splinter, eigenlijk helemaal niet meer zo bang bent. Het is een mooie vondst om Splinter tot scheidsrechter te benoemen. Zo heeft hij de controle over de wedstrijd, en daarmee ook over zijn eigen angst.

Maar het zijn de tekeningen van Paula Gerritsen die 'Grote Griezels!' echt bijzonder maken. Ze zijn wat rommelig en soms ziet alles er anders uit dan in het echt. Toch is op de tekeningen goed te herkennen wat er in het verhaal gebeurt. En als je goed oplet, zie je dat er in sommige illustraties zelfs stukjes van echte foto's zitten.

'Grote Griezels!' is een geslaagd boek over bang zijn en over je angsten onder ogen zien. Maar het is ook gewoon een leuk verhaal. En met de tekeningen van Gerritsen is dit een prentenboek dat net even anders is dan al die andere!

Naomi.
  

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.