Grote gevoelensJanny van der Molen

Terug naar lijst
 

Grote gevoelens

Titel: Grote gevoelens
Auteur: Janny van der Molen
Uitgeverij: Ploegsma, 2017
ISBN: 978 90 216 7801 6
Illustraties: Steef Liefting

Terug naar lijst

Ken jij jezelf?

‘Jezelf kennen is helemaal niet zo makkelijk als het lijkt’, schrijft auteur Janny van der Molen in het voorwoord van haar boek ‘Grote gevoelens; verhalen over psychologie’. Klinkt maf, hè? Als íémand jou goed kent, ben je het toch zeker zelf wel?

‘Grote gevoelens’ heeft een heldere opzet: zes hoofdstukken waarin steeds één onderdeel van de psychologie besproken wordt, zoals ‘Autoriteit & geboortevolgorde’ en ‘Onthouden & vergeten’. Elk hoofdstuk begint met een rode pagina met daarop een stad, getekend door Steef Liefting. In die stad zie je het icoontjes dat bij het hoofdstuk hoort. Bij het hoofdstuk ‘Gender & seksualiteit’ zijn dat bijvoorbeeld twee poppetjes die elkaar omhelzen, met hartjes op de plaats van hun hoofden. In die stad staan ook de namen van de denkers die het komende hoofdstuk aan bod komen. Per hoofdstuk wordt deze stad verder opgebouwd, en verschijnen er meer namen en icoontjes. Achter in het boek staat een overzicht van alle denkers die in het boek voorkomen, zoals Alfred Adler, Sigmund Freud en Stanley Milgram, zodat je nog eens kunt terugkijken over welk onderwerp zij iets te zeggen hadden.

‘Grote gevoelens’ is opgebouwd rondom de psychologielessen van meneer Swart. Wat dit boek bijzonder maakt, is dat deze lessen en de privélevens van zijn leerlingen met elkaar verweven zijn. Jasper betrapt zijn broer met drugs. Priya wordt thuis mishandeld. Noah is homo. Thuis passen de leerlingen toe wat ze op school bij meneer Swart hebben geleerd. Doordat ze het in de les over helden hebben, besluit Priya dat ze iets heldheftigs wil doen: ‘Iets dappers. Iets waarmee ik de situatie echt verander.’ Door deze persoonlijke verhalen besef je: iedereen heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen zorgen en zijn eigen problemen. Hoe goed ken je jouw klasgenoten eigenlijk?

Je leeft met de leerlingen mee, leert over psychologie en automatisch word jij als lezer ook aan het denken gezet. In zijn eerste les voert meneer Swart een experiment uit waarbij de ene helft van de klas de andere helft van de klas moet straffen als ze een vraag fout beantwoorden. De leerlingen reageren op de straf, een net-alsof-stroomstootje, alsof ze écht pijn hebben. Hoe ver zou jij in zo’n experiment gaan met straffen? Het verloop van dit experiment in de klas van meneer Swart zal je verrassen! In een andere les vraagt hij zijn leerlingen in hun geheugen te graven naar hun allereerste herinnering. Grote kans dat je zelf ook aan het denken slaat: wat is het eerste wat jij je kunt herinneren? Hoe oud was je toen?

Het boeiende en prettige leesbare ‘Grote gevoelens’ laat je zien hoe ingewikkeld en interessant mensen in elkaar zitten. Ben je er nu nog steeds van overtuigd dat je jezelf kent?

Karine.

Leestip: ‘Grote gevoelens’ is een waardig vervolg op Grote gedachten; verhalen over filosofie. Wil je nog een schooljaar bij meneer Swart in de klas zitten? Pak dan ‘Grote gedachten’ erbij!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.