Grote gedachten; verhalen over filosofieJanny van der Molen

Terug naar lijst
 

Grote gedachten; verhalen over filosofie

Titel: Grote gedachten; verhalen over filosofie
Auteur: Janny van der Molen
Uitgeverij: Ploegsma, 2014
ISBN: 978 90 216 7225 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Nadenken over leven en dood

Stel jij jezelf wel eens vragen over het leven? Dan ben je niet de enige. In ‘Lieve Stine, weet jij het?’ geeft filosoof Stine Jensen in twintig hoofdstukken antwoord op vragen van kinderen. Elk hoofdstuk begint met een brief waarin een kind een vraag stelt, zoals ‘Waarom lieg ik?’, ‘Wat is goed of slecht?’ of ‘Waarom ben ik bang voor de dood?’. In een brief filosofeert Jensen over de vraag. Ze laat verschillende kanten van het onderwerp zien en geeft advies.

De elfjarige Ruben vraagt zich af hoe het zit met criminelen. Zijn die honderd procent slecht? En hoe word je eigenlijk crimineel? Jensen antwoordt:

Ik denk dat iedereen af en toe wel een klein beetje slecht is. Heb jij wel eens iets gepikt? Of illegaal gedownload? Dan ben je ook een dief. Maar je bent niet meteen een slecht mens. Je doet slechte dingen, maar je bent daarmee niet meteen slecht.

Wijze woorden, toch? Jensen vertelt haar eigen moderne ideeën en gebruikt daarbij de wijsheden van vroegere filosofen, zoals Cicero en Rousseau. De vragen die ze beantwoordt gaan vaak over dingen die iedereen bezighouden, zodat haar antwoorden ook voor jóú interessant zijn. Zelfs als je er misschien nog nooit bij stil had gestaan dat je je afvroeg wie nou eigenlijk je echte vrienden zijn, of hoe je gelukkig kunt worden.

Doordat ‘Lieve Stine’ in briefvorm is geschreven, lijkt het net of Stine Jensen het speciaal tegen jou heeft. Fijn? Tja, als je ervan houdt om brieven te lezen: zeker! Maar als je liever een doorlopend verhaal leest (of als je al wat ouder bent), kun je beter ‘Grote gedachten’ van Janny van der Molen lezen. In dat boek volg je een groepje kinderen tijdens hun filosofielessen van meneer Swart. Zo’n slungelige leraar die elke les hetzelfde ouderwetse bruine pak aan heeft. Klinkt suf, hè? Maar dat valt reuze mee!

Meneer Swart vertelt over het leven en de ideeën van veertien filosofen, zoals Aristoteles, Kant, Descartes en Plato. Hij neemt zijn leerlingen mee naar de kelder van school, naar de stad, naar de kerk… Op deze bijzondere locaties komen de oude filosofen helemaal tot leven.

‘Grote gedachten’ is verdeeld in zes hoofdstukken waarin steeds een ander thema centraal staat. Het begint met idee & materie en eindigt met leven & dood. In de inleiding waarschuwt Van der Molen dat het boek niet uitvoerig of volledig is, maar dat het de bedoeling is dat je nieuwsgierig raakt en zelf na gaat denken. Toch is het behoorlijk uitgebreid! Heel interessant als je wilt weten welke grote gedachten de grote filosofen hadden, of als je je in een specifiek thema wilt verdiepen.

De onderwerpen zijn steeds gekoppeld aan iets wat een van de leerlingen op dat moment in zijn of haar eigen leven meemaakt. Daardoor wordt de theorie heel praktisch beschreven. In ‘Grote gedachten’ zet meneer Swart zijn leerlingen aan het denken. Jou ook?

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.