Grote Bek en Lelijk WijfJoyce Carol Oates

Terug naar lijst
 

Grote Bek en Lelijk Wijf

Titel: Grote Bek en Lelijk Wijf
Auteur: Joyce Carol Oates
Uitgeverij: Prometheus, 2002
ISBN: 978 90 649 4023 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Durf jij nog voor iemand op te komen?

Soms word je direct door de titel van een boek gegrepen als je het in de bibliotheek of de boekwinkel ziet liggen. 'Grote Bek en Lelijk Wijf' is zo'n titel. Het is het eerste jeugdboek van schrijfster Joyce Carol Oates. Oates haakt in haar boek in op actuele berichten. We zien elke dag op TV dat mensen niet meer voor elkaar op durven komen. Maar wat doe je als je zeker weet dat er iets niet klopt en jij het kunt oplossen? Dit overkomt Matt Donaghy, een aardige jongen van de Rocky River High in Amerika.

Matt wordt uit zijn klas gehaald door twee rechercheurs. Hij wordt ergens van beschuldigd en er zijn zelfs getuigen. Matt weet niet wat hem overkomt. Hij heeft in de kantine een grap gemaakt, dat was alles. Hij zou de school opblazen als zijn toneelstuk niet gekozen wordt voor het theaterfestival. Door de zenuwen geeft hij een grote bek tegen de rechercheurs en het schoolhoofd. Dit brengt hem in een benauwde positie. Iedereen is tegen hem. Of toch niet?

Terwijl zijn eigen vrienden hem laten barsten, krijgt Matt steun uit onverwachte hoek: 'Lelijk Wijf'. 'Lelijk Wijf' is de bijnaam van Ursula Riggs, een vreemd meisje van Matts school. Ze heeft geen vrienden en door zich 'Lelijk Wijf' te noemen, voelt ze zich stoer en sterk. Daarom doet Ursula wat niemand anders doet en vertelt ze de schoolmeester wat zij precies heeft gehoord in de kantine. 'Het was zonneklaar dat hij maar wat zat te dollen', zegt ze.

Dit blijft niet zonder gevolgen. Matt en Ursula kennen elkaar amper, maar hebben elkaar nodig. Via e-mail laten ze voorzichtig hun eigen gevoelens zien, al worden lang niet alle geschreven mailtjes verstuurd. Er groeit een vriendschap die niemand had kunnen voorspellen.

Schrijfster Oates beschrijft wat er gebeurt wanneer geruchten als een lopend vuurtje door de gangen gaan. Het verhaal wordt zo steeds spannender en opgeblazen naarmate meer mensen het weten. Matt wordt zelfs een grote crimineel genoemd, terwijl niemand precies weet wat er is gebeurd. Het boek gaat over verraad, vriendschap en vertrouwen. De reacties van familieleden of klasgenoten spelen hierbij een grote rol. Oates heeft een indringende schrijfstijl en de karakters van Ursula en Matt worden op een scherpe manier beschreven.

'Grote Bek en Lelijk Wijf' is een boek dat je vanaf bladzijde één boeit en direct in het leven van Matt en Ursula trekt. Je vraagt je al snel af wat je zelf zou doen in een soortgelijke situatie. Durf jij voor iemand op te komen of laat je het erbij zitten?

Liselotte.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.