Groeten uit LondenJoyce Pool

Terug naar lijst
 

Groeten uit Londen

Titel: Groeten uit Londen
Auteur: Joyce Pool
Uitgeverij: Lemniscaat, 2007
ISBN: 978 90 5637 943 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Het cadeautje is een bom

'Ik voel me ijskoud worden. Zonder een woord te zeggen staar ik naar het pakket in mijn handen. Ik weet wat ik zie, tenminste ik dénk te weten wat ik zie. Maar ik begrijp het niet. Ik begrijp er niets van. Verbijsterd kijk ik op. Sanne heeft haar ogen wijd opengesperd. 'Een bom…?'

Ja, een bom! Jim en Sanne zijn op werkweek in Londen. Verliefd en blij! En dan opeens heeft Jim een bom in zijn handen. Wat is er gebeurd? Jim wacht even op Sanne als ze naar het toilet moet, maar haar deur klemt en ze zien de bus met hun medeleerlingen net voor hun neus wegrijden. Sanne baalt, maar Jim is heel relaxed: dan nemen ze toch gewoon een bus later. Tijdens het wachten willen een paar opdringerige mannen van alles van Jim weten. Bijvoorbeeld of-ie echt uit Nederland komt. ‘Ja, ik wel, maar mijn ouders komen uit Marokko’, antwoordt Jim. In de bus willen de mannen hem persé een cadeautje geven. Een mooi boek over Londen. Jim wil het cadeau eerst niet aannemen. ‘Gooi je het strakjes toch weg’, fluistert Sanne’ En dan zit er in dat boek dus een echte bom verstopt!

De bom ontploft gelukkig niet, maar het leven van Jim (of Jamal, zoals hij eigenlijk heet) staat vanaf dat moment volledig op zijn kop. Hij en Sanne worden door de politie afgevoerd. Sanne wordt na een vervelende nacht weer vrijgelaten. Maar Jim niet, want een Marokkaanse moslim in een bus vol toeristen met een bom in zijn handen, dat kan maar één ding betekenen. Jim wordt wereldnieuws.

In ‘Groeten uit Londen’ vertellen Sanne en Jim ieder, per hoofdstuk, hun eigen verhaal. Joyce Pool is natuurlijk niet de eerste die zo’n opzet heeft bedacht, maar ze gebruikt dit ‘trucje’ niet zomaar. Zo zie je namelijk des te beter dat de Marokkaanse Jim wel heel anders behandeld wordt dan de Nederlandse Sanne. Daarbij komt nog dat Pool het zo opschrijft dat je je goed kan voorstellen hoe Sanne en Jim zich voelen. Bovendien is het boek ook nog eens heel spannend: je legt het echt niet weg voordat je weet of Jim nog vrijkomt. Het enige minpuntje van dit boek is dat het lijkt of Joyce Pool op het eind van het boek een beetje haast krijgt. Als ze daar wat meer ruimte had genomen was het boek nog overtuigender geweest.

Eén kleine waarschuwing. Tijdens het lezen van ‘Groeten uit Londen’ word je eerst heel kwaad op de politie. Want hoe kunnen ze die onschuldige Jim nu zo slecht behandelen? Daarna word je heel verdrietig. En waarom je verdrietig wordt? Dat merk je wel als je de laatste bladzijde hebt gelezen.

Marjolein.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.