GrimmiePieter Feller

Terug naar lijst
 

Grimmie

Titel: Grimmie
Auteur: Pieter Feller
Uitgeverij: Moon, 2010
ISBN: 978 90 48807352
Illustraties: Loes Riphagen

Terug naar lijst

Op sprookjesreis met Grimm(ie)

Als iemand zou vragen wat jouw lievelingssprookje is, wat zou je dan antwoorden? Hans en Grietje? Of Sneeuwwitje en de zeven dwergen misschien? En wat zou je doen als je de kans kreeg om mee te spelen in dat sprookje? Zou je alleen toekijken? Of heb je wel honderd vragen klaar? In het nieuwste boek van Pieter Feller word je meegenomen op sprookjesreis door een wel heel bijzondere gids: sprookjesrat Grimmie.

Het verhaal begint in het huis van Professor Ganzenveer, een oude man die gek is op sprookjes. Als hij in de krant leest dat het proefdierlaboratorium gaat sluiten en er geen onderdak is voor de proefratten, besluit de professor de beestjes te redden. Maar eenmaal thuis gaan de ratten een voor een dood aan een geheimzinnige ziekte. De laatste proefrat krijgt voordat ze doodgaat nog een jonkie. De professor brengt het kleine ratje groot en noemt hem Grimmie, naar de gebroeders Grimm. Maar ook Grimmie is geen normale rat: hij kan praten en mensen naar een sprookje brengen door te knagen aan een bladzijde van het verhaal! Helaas kunnen Grimmie en professor Ganzenveer niet veel avonturen beleven samen: de professor is al oud. Op zijn sterfbed geeft hij Grimmie een opdracht mee:

‘Zoals je weet zijn er veel kinderen die hun verbeelding kwijt zijn, die zich vervelen en die niet meer willen lezen. Ga naar hen op zoek.’

Grimmie neemt de opdracht erg serieus. Hij speurt kinderen op met behulp van zijn neus: als kinderen zich vervelen ruiken ze zurig! Samen met hen bezoekt hij hun favoriete sprookjes, van Hans en Grietje tot De Kikkerprins, en komen ze erachter dat niet alle sprookjes geschikt zijn voor een bezoekje…

De heks diept de sleutel van het hok waar Kevin en Sharona zitten opgesloten, op uit haar zak. Ze kijkt sluw om zich heen en stopt hem tussen het brandende hout in het fornuis.

De tekeningen in ‘Grimmie’ zijn gemaakt door Loes Riphagen. Het kan best lastig zijn om originele sprookjesfiguren te tekenen, want dat is al zo vaak gedaan. Maar de illustraties van Loes Riphagen zijn heel fantasievol en maken het verhaal helemaal af.

Sprookjesrat Grimmie gedraagt zich zoals professor Ganzenveer : als een wijze man die alles net een beetje beter weet dan anderen. Toch is het leuk om met hem op reis te gaan en bekende sprookjes eens van een hele andere kant mee te maken. ‘Grimmie’ is een boek waarbij je zelf ook nog heel wat kunt verzinnen, want lang niet alle sprookjes komen aan bod. En dat is maar goed ook, want zelf fantaseren over je favoriete sprookjes is misschien nog wel het leukst!

Mirjam.  

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.