Gregor de Bovenlander ; De vloekSuzanne Collins

Terug naar lijst
 

Gregor de Bovenlander ; De vloek

Titel: Gregor de Bovenlander ; De vloek
Auteur: Suzanne Collins
Uitgeverij: Kluitman, 2009
ISBN: 978 90 2066 493 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Avontuur onder de grond

Vraag jij je wel eens af wat er gebeurt onder je bed, als je even niet kijkt? Of dat er stiekem toch een hele groep monsters in je kast woont? Of dat je ineens in een andere wereld stapt als je die donkere gangkast binnengaat? Gregor heeft zich daar nooit druk om gemaakt en juist hij is degene die een heel nieuwe wereld ontdekt!

Gregor heeft eigenlijk heel andere dingen aan zijn hoofd. Zijn vader is twee jaar geleden spoorloos verdwenen en sindsdien gaat het niet goed met zijn moeder, zijn bejaarde oma en zijn twee zusjes van zeven en twee. Gregor probeert zo goed mogelijk voor iedereen te zorgen, maar dat is niet makkelijk als je pas elf bent. En hij is helemaal radeloos als zijn jongste zusje Boots op een onbewaakt moment verdwijnt in het washok. Ze valt in een ventilatieschacht en verantwoordelijk als Gregor zich voelt, springt hij erachteraan. Tot zijn grote verbazing komt hij niet terecht in de buizen van het ventilatiesysteem, maar in een heel andere wereld - Onderland!

Onderland is een bijzondere wereld vol enorme kakkerlakken, vleermuizen waar je op kunt vliegen en heel witte mensen (want natuurlijk hebben ze nog nooit van zonnebaden gehoord, zo diep onder de grond) met paarse ogen. Niet bepaald een alledaagse omgeving, maar schrijfster Suzanne Collins verdient een dikke pluim – je twijfelt er geen moment aan of deze wereld bestaat. Het is alsof je zelf in Onderland rondloopt!

Het plot van de boeken is niet extreem origineel – Gregor blijkt in Onderland een langverwachte gast, die gezien wordt als een krijger die de Onderlanders moet leiden in de strijd tegen de kwaadaardige ratten. Gregor blijft in elk boek bij hoog en laag volhouden dat hij echt geen vechtersbaas is, maar blijkt erg goed met een zwaard om te kunnen gaan – en in een gevecht wel degelijk zijn mannetje te staan.

Het is vooral aan de vlotte schrijfstijl van Collins en de geweldige beschrijvingen van de omgeving en personages te danken dat je de avonturen van Gregor in Onderland in een ruk uitleest. Gregor zelf doet af en toe een beetje als minivolwassene aan, zo beschermend is hij over zijn kleine zusje. Nooit vindt hij Boots lastig, zoals je van een jongen van elf zou verwachten, hij is vooral vreselijk overbezorgd.

Ondanks wat ouwelijke trekjes is Gregor een hoofdpersoon om mee mee te leven en zijn de Onderlanders, hoewel nogal vreemd, een volkje waar je toch meer van wil weten. En hoe verder je in de boekenserie komt, hoe meer je gaat houden van Onderland en zijn bijzondere bewoners. Een wereld waar je een paar honderd pagina's met liefde in vertoeft!

Bianca.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.