DeesjeJoke van Leeuwen

Terug naar lijst
 

Deesje

Titel: Deesje
Auteur: Joke van Leeuwen
Uitgeverij: Querido, 1986
ISBN: 978 90 214 3292 2
Illustraties: Joke van Leeuwen

Terug naar lijst

Een boek voor op je krijglijstje

Dit verhaal gaat over Deesje. Het had ook over iemand anders kunnen gaan. Er zijn er zoveel die in een verhaal willen.

In deze eerste regels wordt direct duidelijk hoe fantasievol 'Deesje' van Joke van Leeuwen is: niets is vanzelfsprekend. Deesje is een jong meisje dat bij haar vader en haar oudere broers woont. Die hebben het altijd over dingen waar Deesje niet over mee kan praten. Tegen de tijd dat de familie naar haar luistert, is ze meestal vergeten wat ze wilde zeggen. Deesje heeft een keer om een jonger broertje of zusje gevraagd, om minder eenzaam te zijn:

Ze had het een keer op haar verlanglijstje gezet, voor haar verjaardag. Haar broers hadden haar uitgelachen. 'Je weet toch ook wel dat je dat niet krijgt,' hadden ze gezegd. Deesje wist het wel. Maar een verlanglijstje is een verlánglijstje en geen krijglijstje. Daar mocht je alles op zetten wat je verlangde.

Haar vader stelt voor dat Deesje een tijdje bij haar halftante gaat wonen. Die heeft kinderen van dezelfde leeftijd, dus daar zal het veel leuker zijn voor haar. Deesje gaat met de trein op weg en haar halftante komt haar ophalen van het station. Maar er gaat van alles verkeerd: Deesje verdwaalt, verliest het adres van halftante, wordt door een mevrouw voor iemand anders aangezien en meegenomen... Als ze bij halftante aankomt, heeft Deesje een boek vol avonturen meegemaakt.

De boeken van Joke van Leeuwen zijn altijd een beetje vreemd. De mensen die er in voorkomen hebben aparte namen, zoals Deesje en Oele, en komen nooit uit een gewoon gezin. Dit is leuk, want de personages doen en denken vaak dingen die moeilijk te verzinnen, maar makkelijk te begrijpen zijn. Ook van Deesje kun je je goed voorstellen hoe ze zich voelt. Niet alleen omdat Van Leeuwen het zo mooi opschrijft, maar ook omdat veel gevoelens herkenbaar zijn.

Dat een boek met plaatjes niet altijd kinderachtig hoeft te zijn, bewijst de schrijfster in ieder boek opnieuw. Ze schrijft, maar maakt ook zelf de tekeningen voor haar boeken. Ze is een dubbeltalent. De illustraties en de woorden verschijnen tegelijkertijd in haar hoofd, als ze een nieuw boek bedenkt. Dat is goed te merken als je het boek leest: de tekst is niet te lezen zonder de tekeningen en de illustraties zijn niet te begrijpen zonder de tekst. Je kunt de boeken ook steeds weer opnieuw lezen en er dan iedere keer weer wat nieuws in ontdekken.

Voor het boek 'Deesje' kreeg Joke van Leeuwen in 1986 een Gouden Griffel en een Zilveren Penseel.

Maartje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.