God & Co; over geloven altijd en overalKolet Janssen

Terug naar lijst
 

God & Co; over geloven altijd en overal

Titel: God & Co; over geloven altijd en overal
Auteur: Kolet Janssen
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok en Uitgeverij Ten Have, 2006
ISBN: 978 90 779 4217 8
Illustraties: An Candaele

Terug naar lijst

Maak kennis met god!

Godsdienst is een merkwaardig iets, vooral als je het niet kent van je ouders, je opa of je oma. Waarom houden gelovigen zich bezig met bidden, allerlei ingewikkelde rituelen en gaan ze naar de kerk, synagoge, tempel of moskee? We zijn steeds meer gewend alleen nog te geloven in wat we kunnen zien, bewijzen of aanraken. God aanraken gaat wat lastig. En toch geloven veel mensen in een god. Waarom? Wat geloven ze precies en hoe gaat dat in z'n werk? Op al deze vragen probeert Kolet Janssen antwoord te geven in het boek ‘God & Co; over geloven altijd en overal'.

Janssen begint meteen met de belangrijkste en misschien ook de lastigste vraag: wat is geloof en wat kan het voor mensen betekenen? Natuurlijk is het antwoord hierop per persoon verschillend. Toch weet Janssen verschillende antwoorden te geven die voor de meeste gelovigen zullen gelden. Het zijn tegelijkertijd antwoorden die het waarom van geloven voor mensen die niet geloven begrijpelijker kunnen maken. Daarna vertelt Janssen over allerlei onderwerpen die binnen de verschillende godsdiensten belangrijk zijn, bijvoorbeeld wat bidden is, wie Boeddha, Mohammed en Jezus waren en hoe er bij de verschillende godsdiensten wordt gedacht over leven na de dood.

Gelukkig is dit geen boek waar de heiligheid vanaf straalt. De tekeningen van An Candaele geven het boek een open en vrolijke sfeer en maken het aantrekkelijk om in te bladeren. Een goede vondst zijn de tekstballonnetjes die door het hele boek staan. Daarin staan opmerkingen van jongeren en volwassenen over het onderwerp dat op die bladzijde besproken wordt.

Ook de tekst van Janssen is toegankelijk, al gebruikt ze soms wel wat moeilijke woorden, of gaat ze ervan uit dat je bepaalde personen, goden of verhalen kent, terwijl dat misschien wel helemaal niet zo is. Of Janssen zelf ergens in gelooft, kom je niet te weten. Ze heeft haar boek heel neutraal geschreven. Daardoor krijgen alle godsdiensten dezelfde aandacht, maar mis je soms ook het gevoel een beetje. Geloven gaat ook over passie, gedrevenheid, ergens door geraakt worden, en dat is in dit boek wel te lezen, maar zelden te voelen.

Over geloof kan je vele dikke boeken volschrijven. Janssens boek is niet zo dik, maar 126 bladzijden. Toch lukt het haar aardig je kennis te laten maken met de grote godsdiensten, zoals het Christendom, de Islam en het Boeddhisme. Na het lezen van ‘God & Co' begrijp je misschien iets beter waarom sommige mensen op zondagochtend vroeg opstaan om naar de kerk te gaan en waarom voor andere mensen de koran zo belangrijk is.

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.