Glamp! Of hoe Paddenwratje Kabouter opkikkerdeHenri Van Daele

Terug naar lijst
 

Glamp! Of hoe Paddenwratje Kabouter opkikkerde

Titel: Glamp! Of hoe Paddenwratje Kabouter opkikkerde
Auteur: Henri Van Daele
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok, 2003
ISBN: 978 90 5908 075 1
Illustraties: Klaas Verplancke

Terug naar lijst

Een raar gevoel
 

Wat moet je nou met een boek dat 'Glamp!' heet? Het klinkt niet leuk of interessant en al helemaal niet stoer. Maar vooral, wat is dat, glamp? En het lijkt wel een sprookje! Inderdaad, 'Glamp!' van Henri van Daele is een sprookje. Een erg leuk sprookje zelfs!

Kabouter woont in Woestewoud, net als Heksje Paddenwratje, Boktor, Olifant, Giraffe en Uil. Hij heeft het er prima naar zijn zin en helpt de dieren als ze problemen hebben. Maar nu heeft Kabouter zelf een probleem. Hij voelt zich glamp, maar hij weet niet wat dat is. Hij weet alleen dat het voelt als nergens zin in hebben. Uil denkt dat Kabouter naar zee moet gaan. Aan de zee kun je alles vertellen, en dan ben je het kwijt. Kabouter besluit te gaan. Boktor knaagt een klomp voor hem waarin hij de rivier af kan varen en Kabouter maakt zich klaar voor vertrek.

Maar dan komt Prinses Zonnevlekje naar Woestewoud. Ze gaat naar Heksje Paddenwratje voor haar kustraining (kikkers kussen tot er één in een prins verandert). Onderweg ziet ze Kabouter en ze besluit dat ze hem als hofkabouter wil hebben. Kabouter voelt daar niets voor en neemt de benen. De twee palfeniers (koetsiers) van de prinses zetten de achtervolging in.

'Glamp!' is een bonte mengeling van verhaallijnen. Henri van Daele heeft veel fantasie en hij weet hoe hij het op moet schrijven. 'Glamp!' telt 313 pagina's, maar verveelt nergens. Het zit vol grappige vondsten en leuke personages. Zoals Heksje Paddenwratje die graag een kippensnotje drinkt en Giraffe en Olifant die op geheel eigen wijze aan bosbeheer doen. De grote hoeveelheid verhaallijnen is nergens storend. Ze zijn stuk voor stuk goed te volgen en ze zijn allemaal even boeiend.

Klaas Verplancke maakte de tekeningen voor het boek. Al lezende kijk je er gauw overheen en dat is zonde, want het zijn stuk voor stuk kleine schilderijtjes. Wie een beetje oplet, ziet dat de tekeningen allemaal een letter hebben die samen weer een zin vormen. De tekeningen zijn soms wat gewaagd en ook de taal die sommige personages uitslaan, kan misschien niet bij iedereen door de beugel. Maar dat mag geen reden zijn om 'Glamp!' niet te lezen, want dan mis je echt iets heel bijzonders!

'Glamp!' is het vervolg op 'Heksje Paddenwratje', maar je kunt de boeken los van elkaar lezen. Verplancke won voor 'Heksje Paddenwratje' een Boekenpauw, de Vlaamse variant van een Gouden Penseel.

Naomi.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.