GipsAnna Woltz

Terug naar lijst
 

Gips

Titel: Gips
Auteur: Anna Woltz
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 451 1782 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Geef ‘Gips’ een Griffel

Op een winterse dag – het sneeuwt en de wegen zijn spekglad – gaan de vader en het zusje van de twaalfjarige Fitz onderuit met de fiets. Fitz ziet het gebeuren vanuit het raam. Ze rent naar buiten, waar ze het vingertopje van haar zusje Bente op het fietspad ziet liggen. Het is duidelijk dat Bente naar het ziekenhuis moet. Dat is het startpunt van het nieuwste boek van Anna Woltz, genaamd ‘Gips’: een verhaal over één magische dag vol met gebeurtenissen in een ziekenhuis.

Anna Woltz liep voor ‘Gips’ een dagje met haar zus, die dokter is, mee op haar werk. Dat zorgt ervoor dat de ziekenhuiswereld heel echt aanvoelt. Dokters en verpleegkundigen, moeilijke medische woorden, de gipskamer, een typische ziekenhuislunch (een broodje kroket) en later zelfs de intensive care: alles komt voorbij in ‘Gips’.

Maar gaat ‘Gips’ echt over het leven in een ziekenhuis? Nee, het gaat over veel en veel meer dan dat alleen.

Anna Woltz schreef al eerder geweldige boeken, zoals ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ en ‘Honderd uur nacht’. Ook ‘Gips’ is weer zo’n verhaal dat overrompelt, ontroert, je aan het lachen maakt en je aan het denken zet. Weer schuwt Anna Woltz geen moeilijke onderwerpen: Fitz’ ouders zijn net gescheiden en daardoor is Fitz het geloof in de liefde kwijt. Zoals Fitz het zo aangrijpend en raak stelt: ‘We raken nu gewond zonder elkaar’. Maar als er íets is waar je wel in moet geloven na het lezen van ‘Gips’, dan is het wel de liefde.

Dat is de levensles die Fitz leert op deze dag in het ziekenhuis, mede doordat ze de knappe Adam en de zieke Primula ontmoet. Met hen haalt ze gekke fratsen uit, zo stelen ze gips uit de gipskamer en koppelen ze een dokter en zuster. Toch gebeuren er ook minder leuke dingen: het pasgeboren broertje van Adam ligt op de intensive care en ook Fitz’ vader wordt ziek, waardoor Fitz dus van afdeling naar afdeling het hele ziekenhuis door rent. Fitz vindt eerst dat haar gezin nodig in het gips moet, maar van die gedachte geneest ze in het ziekenhuis, tussen al die grappige en aangrijpende scènes door. Je zal je geen moment vervelen met ‘Gips’ en hoewel er natuurlijk in het echt nooit zoveel op één dag kan gebeuren, voelt het toch allemaal als ‘echt’ aan. Dat komt door de energieke schrijfstijl van Anna Woltz: zij kan echt schrijven als de beste.

Ontroerende situaties, mooie gesprekken tussen grappige en sprekende personages en een diepere laag over hoe iedereen anders omgaat met emoties (bijvoorbeeld bij een scheiding): dit alles maakt dat Anna Woltz met ‘Gips’ echt weer een prachtboek heeft afgeleverd. Het wordt hoog tijd dat deze schrijfster een Griffel krijgt.

Lizan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.