GijzelingRom Molemaker

Terug naar lijst
 

Gijzeling

Titel: Gijzeling
Auteur: Rom Molemaker
Uitgeverij: Van Holkema en Warendorf, 2003
ISBN: 978 90 269 9743 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Gevangen op een eiland

Je kent de berichten uit de krant of van televisie: een gijzeling! Een groep mensen houdt iemand gevangen. In ruil voor vrijlating willen de gijzelaars geld of aandacht voor een probleem. In het boek 'Gijzeling' beschrijft Rom Molemaker zo'n gebeurtenis. Molemaker is nog niet zo lang schrijver. In 1998 kwam zijn eerste kinderboek uit en in 2002 schreef hij 'De eerste steen': zijn eerste boek voor jongeren. Dit boek gaat over voetbalvandalisme, dat net als een gijzeling een actueel onderwerp is.

In 'Gijzeling' is Jeroen met zijn zus Edith en zijn ouders op vakantie op het eiland Canthaar, waar hun vader directeur is van een grote fabriek. Ze zitten in een luxe hotel en zijn van alle gemakken voorzien. Maar de eilandbevolking is arm en ontevreden. De mensen krijgen weinig salaris en de dictator op het eiland onderdrukt ze. Locale mannen besluiten een groep vakantiegangers te gijzelen, om zo onschuldige gevangenen vrij te krijgen. Ook Jeroen wordt gegijzeld. Jeroen voelt dat hij niet voor niets bij de gijzelaars* zit: de mannen houden hem zelfs extra in de gaten!

Naast het verhaal van Jeroen en Edith, beschrijft Molemaker op een spannende manier een tweede verhaallijn over de locale bevolking. Dit zijn namelijk geen echte terroristen, maar wanhopige mensen die geen kant meer op kunnen. Op het eiland word je gevangen gezet, als je hardop zegt hoe je over zaken denkt. Deze verhalen komen nooit in de krant of op de locale tv en op die manier houden de machthebbers zichzelf aan de top. De gijzelaars willen niemand kwaad doen, maar willen hun vrienden uit de gevangenis krijgen.

De moraal van het verhaal ligt er hier iets te dik op. Molemaker krijgt het wel voor elkaar dat je sympathie krijgt voor de gijzelnemers en hun actie. De gijzelnemers proberen Jeroen en Edith te laten zien wat de gevolgen zijn van de fabriek op het eiland. Jeroen en Edith weten niet wat ze moeten geloven. Heeft hun vader er iets mee te maken? Hij zegt niets te weten van slechte omstandigheden en ontevreden arbeiders. Zonder dat Edith het door heeft, komt ze achter een heleboel geheimen. Kan zij ervoor zorgen dat Jeroen in leven blijft?

De titel van het boek, 'Gijzeling', verraadt natuurlijk veel. Daarom wil je als lezer snel bij het hoofdstuk komen waarin de gijzeling zelf plaatsvindt. Dit stuk is vrij kort beschreven en Molemaker gaat niet enorm de diepte in. In nog geen twee bladzijdes is het achter de rug. Molemaker vertelt de gijzeling zeer spannend, maar hij had dit veel uitgebreider kunnen doen. Het is namelijk de gijzeling zelf, die de toon van het verhaal bepaalt.

Liselotte.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.