Gewoon LisaCharise Harper

Terug naar lijst
 

Gewoon Lisa

Titel: Gewoon Lisa
Auteur: Charise Harper
Uitgeverij: Querido, 2012
ISBN: 978 90 4511 3104
Illustraties:

Terug naar lijst

Met genoeg grapjes lukt alles

Heb je er ooit over nagedacht hoe je op een goed idee komt? Het gaat bijvoorbeeld zo:

1 Vragen aan je vader of moeder.
2 Kijken in een boek met ideeën over het krijgen van ideeën.
3 Gaan zitten en superhard nadenken.

De lijst is van Lisa, acht jaar en de hoofdpersoon van ‘Gewoon Lisa’. Haar ideeën heeft ze hard nodig, want in haar leven gebeuren heel wat dingen die ze niet erg leuk vindt. Om met haar naam te beginnen. In haar klas zijn er vier meisjes die Lisa heten. Zodat iedereen weet wie bedoeld wordt, wil de juf alle vier net anders noemen. Daar ziet Lisa weinig in, ze heet gewoon Lisa en wil geen Lisa F. of Lies zijn. De juf maakt daarvan: Gewoon Lisa.

Aan dat soort misverstanden is er geen gebrek in het boek. De meeste ervan zijn bovendien getekend, want Lisa houdt erg van tekenen, vooral van het tekenen van stripverhalen. (In het echt zijn de tekeningen gemaakt door de schrijfster van het boek, Charise Harper.) Met veel humor kan Lisa haar dagelijkse tegenslagen aan: de naam, de drie stomme andere Lisa’s en Sammy Springer, volgens Lisa de vervelendste jongen die er is.

Lisa baalt best veel, maar dat hoort erbij, want alles wat ze doet en bedenkt is overdreven. Zo zijn haar plannen niet zomaar plannen, maar Superplannen. Haar ontbijt is een Superheld-ontbijt, want Lisa bevindt zich in een ‘Superheld-stand’:

Zoals altijd als ik in de Superheld-stand sta, wilde ik de volgende ochtend wentelteefjes als ontbijt, en geen boterham of cornflakes zoals anders. Als mama een detective was geweest had ze gezegd: ‘Wentelteefjes...Aha. Waar ben je mee bezig?!’ Maar dat is ze niet, dus zei ze gewoon: ‘Wentelteefjes? Goh, lekker, voor de verandering. We hebben geen wentelteefjes meer gegeten sinds die keer dat je vader zijn teen brak.’

Omdat Lisa zo hard denkt hoe dingen zouden kunnen zijn, kan dat wat echt gebeurt haar alleen maar teleurstellen. Behalve als ze echt iemand moet redden. Haar buurvrouw, mevrouw Luther, breekt haar been en krijgt gips. Van die vreemde huls om het been schrikt haar kat Wokkel heel erg. Wokkel wil niet meer de kat van mevrouw Luther zijn. Hij loopt weg en mevrouw Luther is ontroostbaar, want Wokkel is haar enige gezelschap. Een postkaart brengt Lisa op een idee...

'Gewoon Lisa' leest als een geinig avontuur (met een goede afloop), maar belangrijker dan de gebeurtenissen zijn de gedachtekronkels van Lisa. Ze denkt alles zo ver door, dat het voor anderen soms niet meer te volgen is. Voor haarzelf ook niet, trouwens. En dat is grappig om te lezen. Je voelt je ook een beetje Lisa, die met de beste bedoelingen steeds in de problemen raakt. En waar geen problemen zijn, lukt het Lisa die te bedenken. Lees en fantaseer met haar mee!

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.