GewonnenRuth Wielockx

Terug naar lijst
 

Gewonnen

Titel: Gewonnen
Auteur: Ruth Wielockx
Uitgeverij: Clavis, 2014
ISBN: 978 90 448 2196 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Een spannende wedstrijd

Je hebt vast wel eens meegedaan met een wedstrijdje. Wie is het snelst aan de overkant of wie kan het langst zijn lach inhouden. Sommige wedstrijden lijken misschien een wedstrijd, maar of ze dat ook echt zijn?

Drie, twee één, klaar voor de start? Dat zouden de kinderen uit het boek ‘Gewonnen’ kunnen zeggen. Op de eerste bladzijde staan de kinderen allemaal klaar voor een race. Emma op de driewieler ligt op kop, ze weet zeker dat ze gaat winnen. Maar dat denkt Marie op haar scooter ook. Zij is nu helemaal vooraan, en weet zeker dat ze gaat winnen. Plots verschijnt daar Tess in haar Jeep. Wat gaat ze snel! Er zijn niet alleen meisjes die meedoen met de race, ook Louis wil maar al te graag winnen: “Haha, de overwinning is voor mij!” Zijn bloemetjesbus schiet als een pijl vooruit.

In het boek zie je op iedere bladzijde een kind op een snel voertuig. Helemaal links op de linker pagina zie je nog net een stukje van het voertuig van de vorige bladzijde. Hierdoor zie je dat de wedstrijd heel spannend is. Wie zou er gaan winnen. Het is een nek aan nek race. In zijn Formule 1 raceauto scheurt Finn iedereen voorbij. Hij denkt dat de prijs voor hem is. Daar denkt Sem toch anders over: “Ik ben het allersnelst!” Krijst piloot Sem naar beneden. “Ik ga als eerste over de streep!”

Het boek bevat niet veel tekst. Ruth Wielockx beschrijft op iedere pagina welk kind te zien is en op welk voertuig het rijdt. Zo kun je goed de voertuigen benoemen. Daarnaast komen de kinderen die meedoen aan de wedstrijd van over de hele wereld. Zo heeft Tess het uiterlijk van een Chinees meisje en Louis komt uit de Antillen. Het is leuk dat je deze verschillen in uiterlijk op een speelse manier kunt leren kennen.

De tekeningen van de auteur zijn fleurig. Ze heeft heldere kleuren gebruikt voor de achtergrond. Het kind en het voertuig waarin het zit zijn lekker groot op de bladzijde te zien. De bladzijde is zo goed gevuld. De voertuigen worden in de loop van het verhaal ook steeds spannender. Het begint met een driewieler en eindigt met een vliegtuigje.

Het lijkt er inderdaad op dat Sem gaat winnen. Maar dan is Emma van de eerste bladzijde weer te zien. Hoe kan dat nou, zij werd toch ingehaald? Is zij nu toch de winnaar? Op de laatste bladzijde zie je hoe de wedstrijd werd gespeeld en wie er uiteindelijk heeft gewonnen. Of is er geen winnaar? Dat mag je zelf bepalen.

Ben je ook zo benieuwd wie deze wedstrijd heeft gewonnen? Lees dan ‘Gewonnen’, dan kom je erachter!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Franky’ van Leo Timmers.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.