GesplitstNeal Shusterman

Terug naar lijst
 

Gesplitst

Titel: Gesplitst
Auteur: Neal Shusterman
Uitgeverij: Lemniscaat, 2012
ISBN: 978 90 477 0401 0
Illustraties:

Terug naar lijst

‘Niks om je zorgen over te maken’

Je kunt pech hebben. Omdat je vader en moeder je dwarse gedrag beu zijn. Of omdat je in een staatsinrichting woont die moet bezuinigen. Of omdat je streng gelovige ouders hebt die hun tiende kind opofferen. Het resultaat is in alle gevallen hetzelfde: je wordt opgegeven als splitser.

Splitsen is het antwoord op het abortusvraagstuk en op het tekort aan orgaandonoren. Tot je dertiende ben je veilig, maar daarna moet je oppassen. Het lichaam van een splitser wordt volledig uit elkaar gehaald voor hergebruik. Het is geen moord, volgens de overheid, want je leeft voort in andere mensen. Maar het zal je toch maar net gebeuren.

Connor is zo’n pechvogel. Hij is een rebel, een onhandelbare puber met een schoolrapport vol onvoldoendes. Bij toeval ontdekt hij dat zijn ouders van plan zijn om hem te laten splitsen. Connor slaat op de vlucht en ontmoet Risa en Lev. Zij zijn op weg naar een oogstkamp, waar ze gesplitst gaan worden. Met z’n drieën proberen ze uit de handen van de jeugdpolitie te blijven. Maar het is onmogelijk om je tot je achttiende te verbergen als je bijna niemand durft te vertrouwen.

‘Gesplitst’ speelt in de toekomst, in een bizarre wereld waarin het doodgewoon is dat overtollige jongeren worden opgeofferd om anderen te laten voortleven. Je handen, je ogen, je ledematen en zelfs je hersens worden hergebruikt. In een gruwelijk knap geschreven hoofdstuk neemt Neal Shusterman je mee naar een splitsing van drie uur en negentien minuten lang:

‘We hebben zojuist katheters ingebracht in de slagader en ader in je hals,’ zegt de zuster. ‘Je bloed wordt nu vervangen door een zuurstofrijke synthetische vloeistof.’
‘Het echte spul gaat meteen naar de bloedbank,’ zegt de assistente bij zijn voeten. ‘Er wordt geen druppel verspild! Reken er maar op dat jij een hoop levens redt straks!’ (…)
‘Misschien voelt het zo wat trekkerig bij je enkels,’ zegt een van de chirurgen. ‘Niks om je zorgen over te maken.’

Connor, Risa en Lev zijn de hoofdpersonen. Het verhaal wordt beurtelings vanuit hun perspectieven verteld, maar ook verschillende bijfiguren komen aan het woord. Die vele personages zorgen er helaas ook voor dat het verhaal wat versnipperd wordt. Anderzijds kan een razend spannend en verontrustend verhaal als ‘Gesplitst’ wel wat hebben. Het is een boek om op het puntje van je stoel te lezen, want je gunt het Connor, Risa, Lev en bijna al die andere splitsers zo dat ze blijven leven.

‘Gesplitst’ gaat over macht en machteloosheid en over je verzetten of willoos naar de slachtbank gaan. Het gaat over vertrouwen en wantrouwen. Het gaat zelfs over liefde, door dik en dun.

Een huiveringwekkend en prachtig boek. ‘Gesplitst’ werd terecht genomineerd voor de Gouden Lijst van 2013.

Lidewij.

Zoek je nog een boek dat speelt in de toekomst? Lees dan de recensie over ‘De Hongerspelen’.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.