GeestDaan Remmerts de Vries

Terug naar lijst
 

Geest

Titel: Geest
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Querido, 2017
ISBN: 978 90 451 2093 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Altijd/nooit online

Foto’s delen op Instagram, twee fietsers filmen als ze onderuitgaan, bijna aangereden worden tijdens het gamen op straat, selfies maken, appen met vrienden terwijl je op het schoolplein in een kringetje staat… Zo ziet Jochems leven in Amsterdam eruit. Altijd online. In het dagelijks leven stelt Jochem zich regelmatig voor dat hij in een game rondloopt: ‘Hij zou dit moeten kunnen wegklikken.’

In ‘Geest’, dat is verdeeld in drie delen, leef je mee met de veertienjarige Jochem. In deel 1 volg je zijn drukke en grotendeels online leven in Amsterdam. Het gemis van zijn overleden zus is groot. Het hele gezin is het plezier in het leven kwijt. In deel 2 emigreert Jochem met zijn ouders naar het rustige Schotland. Daar keert zijn leven 180 graden om: geen bereik, geen vrienden, maar enkel wijduitgestrekte natuur. Zijn ouders knappen zichtbaar op. Zo betrapt hij zijn moeder op neuriën tijdens het koken: ‘Een geluid van vroeger.’ Jochem zelf heeft steeds het idee dat hij ziek aan het worden is, want waarom zweet hij steeds zo? Langzaamaan krijgt hij oog voor de natuur, en bouwt hij nieuwe vriendschappen op. In het derde deel van ‘Geest’ reist er een stukje Amsterdam naar Schotland: een van Jochems vrienden komt een paar weken op bezoek. Marty’s gedrag is herkenbaar voor Jochem. Constant op zoek naar bereik, naar digitaal contact met zijn vrienden.

Het contrast tussen online en offline is al zichtbaar op de cover: de titel is getypt in een soort pixellettertype, terwijl de naam van auteur Daan Remmerts de Vries daar in handschriftletters onder staat. Een gezicht gaat schuil achter de titel, alsof diegene helemaal opgaat in de digitale wereld. Visueel niet heel aantrekkelijk, maar wel een mooi voorproefje van de inhoud van het boek.

Door het hele boek heen typt Jochem stukjes voor zijn overleden zus: ‘Ik kan eigenlijk met niemand praten, daar komt ’t op neer. Niet echt. Alleen met jou.’ Deze fragmenten laten zien dat Jochem meer diepgang heeft dan op het eerste gezicht lijkt. Het maakt hem menselijker, doordat hij in deze stukjes zijn gevoelens uit.

‘Geest’ is geen boek om tig keer te herlezen. Na één keer is de boodschap die Daan Remmerts de Vries met dit boek wil overbrengen wel duidelijk. Jochems internetverslaving beschrijft hij weinig subtiel. Zo bouwt Jochem aan de Schotse kust een omlijsting van een paar gevonden planken: een scherm waardoor hij naar de zee tuurt, met daarvoor een klein plankje bij wijze van toetsenbord. Niet heel realistisch. Daarnaast is Jochems herstel in de Schotse wildernis wat voorspelbaar.

Ondanks dat de ‘pas op met internet-games-social-media’-boodschap er wat dik bovenop ligt, is het fijn om in je fantasie met Jochem en zijn familie mee te reizen, de wind aan je lijf te voelen trekken en te genieten van het ruige landschap!

Karine.

Leestip: Games kunnen ook op heel andere manier voor problemen zorgen. Lees Erebos van Ursula Poznanski en de serie Superhelden.nl van Marcel van Driel maar.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.