Geen weg terugBeverly Naidoo

Terug naar lijst
 

Geen weg terug

Titel: Geen weg terug
Auteur: Beverly Naidoo
Uitgeverij: Callenbach, 2001
ISBN: 978 90 2661 052 3
Illustraties: Carlotte Dematons

Terug naar lijst

Lijmsnuiven en slapen in de kou op straat
 

Het thema 'zwerfkinderen' is niet iets wat je vaak in kinder- en jeugdboeken tegenkomt. Toch zijn er zo nu en dan schrijvers die zich met dit onderwerp bezighouden. Zo schreef Ineke Holtwijk 'Engelen van het asfalt', over jonge zwervers in Rio de Janeiro, en kun je in 'Brieven aan de rattenhemel' van Anton van der Kolk ook lezen over straatkinderen. Bij uitgeverij Callenbach verscheen recent een heruitgave van het boek 'Geen weg terug' van Beverly Naidoo. Zij weet weer een heel nieuw verhaal over de straatkinderen te schrijven. En redelijk succesvol; Beverly heeft al vier prijzen voor het boek ontvangen.

'Geen weg terug' gaat over Sipho, een elfjarige jongen die samen met zijn moeder en stiefvader in een krottenwijk in Zuid-Afrika woont. Zijn stiefvader slaat hem en zijn moeder doet daar niets tegen. Op een dag kan Sipho er niet meer tegen en besluit te vluchten. Hij vindt het erg zijn moeder achter te laten, juist nu zij zwanger is, maar de angst voor zijn stiefvader wint het van de liefde voor zijn moeder. Met de taxi vertrekt Sipho naar Johannesburg.

Daar aangekomen voelt Sipho zich erg eenzaam. Gelukkig komt hij al snel jongens tegen die in dezelfde situatie zitten als hij. Zij zijn ook weg bij hun ouders en leven op straat. Met één van de jongens, Jabu, kan Sipho erg goed opschieten. Van Jabu leert hij hoe hij wat geld kan verdienen door bijvoorbeeld mensen bij de supermarkt te helpen met hun boodschappen.

Het is 's nachts heel koud op straat en daardoor is het moeilijk om in slaap te komen. Slapen op straat is ook zeker niet zonder risico. Op een nacht wordt Sipho en zijn groep lastig gevallen door mannen die ze meenemen in een gumba-gumba (een busje):

'Wat gaan ze met ons doen?'
'Wie zijn die mensen?'
'Politieagenten! Alleen de politie rijdt in gumba-gumba's.'
'Maar ze hebben geen uniformen aan.'
'Ze trekken hun uniform uit wanneer ze iets slechts willen doen.
Dan kun je niet met zekerheid zeggen dat zij het hebben gedaan (...)'

Een aantal van de malunde (plat Zoeloe voor iemand die op straat leeft) gebruikt iglue (lijm) om in slaap te komen en hun zorgen te kunnen vergeten. De iglue verwarmen ze in een fles en door de damp in te ademen raken ze licht verdoofd. Ook Sipho heeft het koud en 's nachts mist hij zijn moeder het meest. Zal hij de verleiding van de iglue kunnen weerstaan?

'Geen weg terug' is een serieus boek over de gevaren en problemen die straatjongeren tegen kunnen komen. Een zwaar onderwerp, maar het boek geeft je een goed beeld van hoe het leven er op straat aan toe gaat. Het verhaal is op een vlotte manier geschreven waardoor het makkelijk te lezen is. In het boek worden Afrikaanse woorden en Zoeloewoorden gebruikt waarvan je de vertaling achter in het boek kunt lezen.

Jammer dat het boek hier en daar wat zoetsappig en licht moraliserend is. De boodschap 'blijf op het goede pad en raak niet aan de drugs verslaafd' is te nadrukkelijk aanwezig. Het omslag van 'Geen weg terug' is prachtig geïllustreerd Charlotte Dematons.

Geri.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.