Gebruik je fantasieNicola O'Byrne

Terug naar lijst
 

Gebruik je fantasie

Titel: Gebruik je fantasie
Auteur: Nicola O'Byrne
Uitgeverij: Gottmer, 2015
ISBN: 978 90 257 5973 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Roodkapje, maar dan anders

Heb jij ook weleens dat je echt géén idee hebt wat je zou kunnen doen? In ‘Gebruik je fantasie!’ vind je een goede tip tegen verveling, namelijk… Wacht, dat kun je zeker wel raden? Een waarschuwing voordat je voluit aan het fantaseren slaat: pas op! Voor je het weet beland je net als Konijn midden in een spannend en gevaarlijk verhaal. Al op de kaft zie je de schaduw van een wolvenkop, met een afschrikwekkende rij tanden. Dus wees voorzichtig!

Konijn verveelt zich. ‘Ik wou dat er iets gebeurde,’ zei hij. Gelukkig is Wolf in de buurt. ‘Oké. Zullen we samen een verhaal verzinnen?’ vroeg Wolf. ‘Ik werk namelijk in een bibliotheek, en daarom weet ik alles over verhalen.’ Konijn vertrouwt het niet helemaal. Heeft een bibliothecaris wel zulke grote oren? En ogen? Maar Wolf praat gauw verder: ‘Laten we nu dat verhaal gaan maken.’

Dat doen ze! En niet zomaar een verhaal. Nee, een sprookje! Met een slechterik erin, want zo gaat dat nou eenmaal in sprookjes. Is de slechterik een kleine muis, of juist een enorme olifant? ‘Ik weet het! Wat dacht je van jouzelf?’ vroeg Konijn. Prima, Wolf speelt de slechterik. Over wie de held moet zijn, hoeft Konijn niet lang na te denken: ‘Ik, ik, ik!’ Als kostuum wil hij een rode cape om doen.

Hé… Een rode cape? En een wolf? In een sprookje? Komt dat je niet bekend voor? Rennen, Konijn!

Konijn vindt het verhaal helemaal niet zo leuk meer… Maar de afspraak was dat Konijn de held in het sprookje zou zijn. En dat wordt hij ook! Nicola O’Byrne geeft in ‘Gebruik je fantasie!’ een originele wending aan het sprookje over Roodkapje. Het boek eindigt met een prachtig grote uitklapprent waarop de goede afloop van het verhaal te zien is.

Behalve de uitklapper, is er nog iets bijzonder aan dit boek. Er zit een gat in de achterkant! Een soort kijkgaatje dat je nieuwsgierig maakt naar wat Konijn aan de andere kant van de kaft zal beleven. Niet heel erg nodig, dat luik, maar toch wel grappig.

Op een groot deel van de platen is weinig meer te zien dan Konijn en Wolf, soms aangevuld met een roze olifant of gekleurde boomstammen. Door al hun verschillende houdingen verveelt het nergens om naar de tekeningen van het tweetal te kijken. De verschillende lettertypes en lettergroottes zorgen voor een speels beeld op de pagina’s. Wanneer held Konijn achterna wordt gezeten door slechterik Wolf, weeft de zin zich zelfs, opgeknipt in korte stukjes, tussen de boomstammen door. De korte stukjes tekst zorgen voor een hijgerig effect, dat precies past bij Konijn die hijgend voor Wolf uit holt.

Door de levendige fantasie van Konijn (of van Nicola O’Byrne?) hoeft hij gelukkig niet uit een wolvenmaag gered te worden. Hoe het verhaal dan afloopt? Raad maar eens: gebruik je fantasie!

Karine.

Lees ook het sprookje ‘Roodkapje’ van de gebroeders Grimm (nog eens)! Dat past natuurlijk perfect bij ‘Gebruik je fantasie!’! En hou je van verhalen waarin je stukjes van bekende sprookjes terugvindt? Lees dan ‘Sneeuwwitje breit een monster’ van Annemarie van Haeringen, of ‘Pas op! Dit boek bijt!’ van Nick Bromley en – jawel – Nicola O’Byrne.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.