Garmanns straatStian Hole

Terug naar lijst
 

Garmanns straat

Titel: Garmanns straat
Auteur: Stian Hole
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2013
ISBN: 978 90 896 7134 9
Illustraties:

Terug naar lijst

De dapperste jongen van de straat

‘Alleen wie heel erg bang is, kan moedig zijn,’ heeft pappa gezegd.
Maar wie kan moedig zijn als Roy de ingang van het hek verspert?

In de straat waar Garmann woont, is Roy uit groep zes de baas. Vorig jaar heeft hij Garmanns gymschoenen in de telefoonkabels gegooid en daar hangen ze nu nog steeds. Volgens  Roy is de Postzegelman die aan het eind van de straat woont een griezel. Toch gaat Garmann heel stilletjes de tuin van de Postzegelman in. Daar groeien bloemen en planten die Garmann nog niet in zijn verzameling heeft. Maar dan komt Roy eraan met een doosje lucifers. Garmann wil de lucifer niet loslaten, maar als de vlam helemaal bij zijn vingertoppen komt, laat hij toch los…

Het grasveld van de Postzegelman vliegt in brand. Garmann haalt hulp en de brandweer komt. Is de Postzegelman nu boos? Juist niet. Hij stopt het luciferdoosje in zijn zak zonder dat Garmanns moeder het ziet. Vanaf die dag groeit er een bijzondere vriendschap tussen Garmann en de Postzegelman. Samen vinden ze nog veel meer bloemen en planten voor Garmanns schrift. En intussen blijkt dat er ook nog andere dingen zijn die ze allebei leuk vinden. Ook al is Garmann nog klein en de Postzegelman heel oud (en een beetje gek). En Roy? Die kijkt nog steeds bang als hij voorbij het huis van de Postzegelman komt.

De tekeningen in ‘Garmanns straat’ zijn een beetje anders dan anders. De maker van dit prentenboek, Stian Hole, gebruikte niet alleen verf en kleurpotloden maar ook foto’s. Hierdoor ontdek je bij elke bladzijde die je omslaat een nieuwe collage van foto’s en kleuren: een pagina die bestaat uit verschillende dingen, van tekeningen tot opgeplakte materialen. Misschien vind je deze ongewone combinatie lelijk, misschien juist mooi. Wat je ook van de tekeningen vindt, ze doen wel iets heel belangrijks. Het bijzondere aan dit prentenboek is dat nergens letterlijk staat dat Garmann bang is voor Roy. Of voor de Postzegelman. Maar de collages vertellen een ander verhaal. En wie goed kijkt, ontdekt misschien ook kleine grapjes in de foto’s. Op wie lijkt de bladblazer bijvoorbeeld? Misschien weten je vader en moeder het wel.

Ook voor de tekst heb je misschien een beetje hulp nodig, want hier en daar gebruikt Hole moeilijke woorden. Zoals ‘herbarium’, ‘zwaargewicht’ en ‘risico’. Daarom is dit prentenboek misschien het meest geschikt om samen met je ouders te lezen, of met de meester of juf op school.

‘Garmanns straat’ is geen spannend boek vol onverwachte gebeurtenissen. Toch gebeurt er veel in dit prentenboek. Aan het eind fluit Garmann als hij opkijkt naar zijn gymschoenen hoog in de telefoonkabel. Tussen het begin en het einde van het verhaal is er iets met Garmann gebeurd. Maar wat precies? Dat is niet alleen met woorden uit te leggen. Misschien koos Hole daarom voor de ongewone tekeningen. En misschien moet je het daarom gewoon zelf lezen, zodat je het zelf kunt ontdekken.

Eefje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.