FrommelMary Schoon

Terug naar lijst
 

Frommel

Titel: Frommel
Auteur: Mary Schoon
Uitgeverij: Van Holkema en Warendorf, 2007
ISBN: 978 90 269 1789 9
Illustraties: Elly Hees

Terug naar lijst

Een bijdehante aardappel

Rik is met zijn ouders op vakantie op de Hoge Veluwe. Als hij op de laatste dag met hen door het bos loopt, hoort hij ineens een stemmetje: "‘He psst, jongen! Neem me mee!'"

Het blijkt een frommel te zijn, een wezentje dat er uitziet als een aardappel met armpjes en beentjes én heel scherpe tandjes. Daarmee enten de frommels bomen in, zodat die geen bomenziekte krijgen. Na het hele voorjaar in de frommelboom te hebben gehangen, vallen ze in de zomer een voor een op de grond. Hun werk kan beginnen!

Terwijl alle andere frommels zich vol enthousiasme op hun taak storten, heeft frommel Negen andere plannen; hij wil wat van de wereld zien! De frommels waarschuwen hem; de wereld buiten het bos is eng en niet bedoeld voor kleine frommels. Maar dat vindt Negen juist zo’n spannend idee! Dus zorgt hij ervoor dat Rik hem in zijn broekzak stopt en mee naar huis neemt. Rik mag hem alleen aan niemand laten zien!

In het begin vindt Rik het wel spannend, zo’n geheim vriendje. Hij bouwt een huis van lego voor de frommel en neemt hem in zijn broekzak overal mee naartoe. Maar al snel ontdekt Rik dat de frommel vaak een rothumeur heeft. Hij moppert er op los: het is te heet in Riks broekzak, het eten dat hij krijgt is niet lekker en Rik geeft hem niet genoeg aandacht. Bovendien gaat de frommel regelmatig in zijn eentje op avontuur, waardoor Rik weer in de problemen komt:

“Rik voelt de tranen achter zijn ogen prikken. ‘Je hebt die mobiel gejat! Stommerd! Dief! Snap je het dan niet? Gejat, van mijn vriend!’ ‘Ik deed het voor jou,’ schreeuwt de frommel. ‘Ik wilde je een cadeautje geven omdat ik je gebeten heb. Ik hoorde je laatst om een mobieltje zeuren.’ ‘Sufferd! Hoe krijg je dat in je malle aardappelhoofd?! Nu denkt iedereen dat ik hem gestolen heb!’”

‘Frommel’ is een heerlijk boek over een aparte vriendschap. Net als Rik ben je in het begin nieuwsgierig naar de Frommel, iets wat al snel omslaat in ergernis. Wat een lastig, bijdehand ventje, die Frommel! Maar uiteindelijk blijkt de frommel ook een léuk vriendje te kunnen zijn. Het einde zullen we hier niet verklappen, maar pak toch de zakdoekjes er maar bij. Het leven is in ieder geval nooit saai met een frommel! Tussen Riks belevenissen door staan ook stukjes over het wel en wee van de andere frommels. Je zou willen dat ze echt bestaan! En ach, waarom ook niet? De volgende keer dat je in het bos bent, ga je vást op zoek naar een frommelboom!

Bianca.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.