Free runAnnemarie Bon

Terug naar lijst
 

Free run

Titel: Free run
Auteur: Annemarie Bon
Uitgeverij: Moon, 2016
ISBN: 978 90 4883 215 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Staatloos en alleen

Ward schraapte zijn keel. Hoe zou Marnix het oppakken? ‘Ik ben hier illegaal.’
‘Jij? Illegaal? Man, je draagt nog net geen klompen. Alleen je achternaam is wat typisch, maar je maakt mij niet wijs dat je een asielzoeker bent.’
‘Ik ben ook geen asielzoeker. Ik ben staatloos. Ik heb geen identiteitsbewijs. Mijn moeder komt uit Venezuela en is hier al zo lang ik leef illegaal. Mijn vader is Nederlander, zegt mijn moeder. Maar heeft me nooit erkend. Ik weet niet wie hij is, alleen dat het een ontzettend laffe egoïst is.’

Ward is in Nederland geboren, maar woont hier al zijn hele leven met zijn moeder illegaal. Hij is namelijk staatloos; dat is het gevolg van het hebben van een Venezolaanse moeder en een Nederlandse vader die hem niet heeft erkend. Ward heeft dus geen Nederlands identiteitsbewijs, maar ook geen van een ander land. Daardoor zijn Ward en zijn moeder altijd bang geweest om te worden opgepakt. Die angst probeert hij te vergeten door zich volledig over te geven aan zijn grote hobby: freerunnen. Samen met zijn goede vriend Marnix traint hij regelmatig om zijn energie kwijt te kunnen, en ze zijn inmiddels erg goed geworden.

Op een dag als hij uit school komt, ziet hij dat zijn moeder wordt opgepakt om het land uitgezet te worden. Gelukkig weet hij te ontkomen, maar zijn leven staat volledig op zijn kop. Ward start een lange zoektocht naar zijn biologische vader om eindelijk een identiteitsbewijs te krijgen en om zijn moeder terug te halen naar Nederland.

Als hij zijn vader eenmaal gevonden heeft, lijkt het de lange zoektocht goed te maken. De vader van Ward is een vriendelijke man, en het ziet er dan ook naar uit dat hij het beste met Ward voor heeft: hij verwent hem zelfs om de verloren jaren in te halen. Maar deze vriendelijkheid blijkt uit eigenbelang te zijn, en Ward dreigt zelfs in de gevangenis terecht te komen, nog steeds zonder identiteitsbewijs. Gelukkig heeft hij tijdens zijn zoektocht belangrijke vrienden gemaakt, zouden die hem kunnen helpen uit de gevangenis te blijven?

‘Free run’ is een heel spannend boek. De sportieve en vriendelijke Ward hoopt op niets meer dan een normaal en rustig leven met zijn moeder in Nederland, maar dat is zo makkelijk nog niet. Het verhaal is door Annemarie Bon heel beeldend en goed geschreven, waardoor je erg met Ward meeleeft. Door de dreigende sfeer, die het hele verhaal aanwezig is, ben je ontzettend benieuwd hoe het afloopt; en dat is net een beetje anders dan je verwacht. Hoewel het boek de titel ‘Free run’ draagt, is het freerunnen wel een bijzaak. Dus als je echt een boek over deze bezigheid wil lezen, is het niet een aanrader, maar als je een spannend en fijn geschreven boek wil lezen, duik dan zeker in dit meeslepende verhaal. 

Rachel.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.