FrankyLeo Timmers

Terug naar lijst
 

Franky

Titel: Franky
Auteur: Leo Timmers
Uitgeverij: Querido, 2014
ISBN: 978 90 451 1689 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Ruimteschip aan land!

Heb je wel eens een vriendje bedacht? Een vriendje dat eigenlijk niet bestaat maar waar je wel tegen praat?

Sam uit het boek ‘Franky’ is gek op robots. Zijn slaapkamer staat er vol mee: aan het plafond en op de grond staan robots en aan de muur hangt een poster van een robot. Sam weet dat robots op een verre planeet wonen. Maar als hij dat tegen zijn ouders zegt, geloven ze hem niet. Daarom maakt hij een vriendje die hem wel gelooft. Hij knutselt van een stofzuiger, een hark en een bureaulamp zelf een robot in elkaar. Het resultaat is robot Franky. Ze spelen veel met elkaar. Maar Sams ouders mogen Franky niet zien, die geloven hem toch niet. Dan, midden in de nacht, maakt Franky zijn vriendje Sam wakker. Er staat een groot ruimteschip in de tuin. De robots komen Franky halen. Franky gaat naar een planeet om daar te wonen!

‘Franky’ is een vrolijk boek. Dat komt omdat de tekeningen erg grappig en duidelijk zijn. Leo Timmers tekent Sam en de andere personages met een groot hoofd en grote ogen, terwijl hun lichaam klein is. Dat is grappig. Het is een kleurrijk boek, vooral op de witte pagina’s komen de heldere kleuren mooi uit. De tekeningen staan vrij op de bladzijde zodat alle ruimte wordt benut. Soms zijn de pagina’s best leeg, dan weer is de pagina eigenlijk te klein. Het grote ruimteschip past bijvoorbeeld niet meer op de pagina wanneer het wegvliegt. Deze variatie is prettig. Dat geldt ook voor de opbouw op de dubbele pagina’s: vaak begint de illustratie klein op de linker pagina en wordt het steeds groter.

Het boek heeft weinig tekst. Soms staat de tekst gewoon op de bladzijde, soms staat de tekst in een tekstballonnetje. Hierdoor zie je dat Sam in korte zinnen spreekt. Door de uitroeptekens aan het einde van de zinnen lees je dat de hoofdpersoon vaak enthousiast is. De tekst van de robot krijgt ook een tekstballon, maar wat daarin staat is onleesbaar: ‘Franky spreekt een andere taal. Maar toch begrijpen ze elkaar’. Het is mooi om te zien dat de robot ook een stem krijgt, ook al blijft het een raadsel wat Franky echt zegt.

Het verhaal gaat over vriendschap en geloven in je eigen verbeelding. Maar ook afscheid nemen speelt een rol in het verhaal, net als het verschil tussen ouders en kinderen: Sams ouders geloven niet in de fantasie van hun kind. Toch komt het met die fantasie helemaal goed. ‘Franky’ is een origineel boek omdat een robot een grote rol speelt in het verhaal. Jong en oud kunnen genieten van dit boek met grappige en duidelijke tekeningen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Keepvogel de uitvinding’ van Wouter van Reek.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.