Fluit zoals je bentEdward van de Vendel

Terug naar lijst
 

Fluit zoals je bent

Titel: Fluit zoals je bent
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Uitgeverij Querido & De Eenhoorn, 2009
ISBN: 978 90 4511 046 2
Illustraties: Carll Cneut

Terug naar lijst

Optocht van dierengedichten

Vlinders, olifanten, zwanen, walvissen, paarden, vleerhondjes, kangoeroes, eendjes, draken, dinosaurussen. Wie van dieren én van poëzie houdt, kan niet zonder de gedichtenbloemlezing ‘Fluit zoals je bent’. Daarin staan iets meer dan honderd gedichten over dieren van tweeënveertig bekende en minder bekende Vlaamse en Nederlandse dichters en schrijvers. De gedichten zijn bij elkaar gebracht door schrijver-dichter Edward van de Vendel. Illustratietalent Carll Cneut maakte bij ieder gedicht een prent.

Het goede aan de bundel is dat er gedichten in staan die je leuk vindt als je twee bent én als je twaalf bent, om zelf te lezen of voorgelezen te worden. Zo’n voorleesgedicht is bijvoorbeeld ‘Hoedje’ van Hans en Monique Hagen, en als je zelf kunt lezen is ‘Eerste Zomerdag’ van Sjoerd Kuyper heel geschikt. De gedichten zelf zijn ook verschillend: makkelijke en toegankelijke versjes, humorvolle of puntige gedichten en zelfs prachtige ontroerende poëzie. Een mooi voorbeeld van dat laatste is het gedicht ‘Lied’ van André Sollie, waarin je de titel van de bundel kunt terugvinden:

Elke vogel zingt zijn lied.
Hoog of laag,
dat dondert niet.

Kater, koetje, geitje....
Drie ganzen op een rijtje.
Mauw en muu en mekker.
van gak, gak, gak tot gekker
.

Ieder spreekt zijn eigen taal.
Zwart of wit,
meneer of meisje.
Altijd weer een ander wijsje
en een heel ander verhaal
.

Dus praat en zing en dans en fluit
zoals je bent. En wees niet bang,
maar spreek vrijuit.

Edward van de Vendel heeft met zijn opzet de bundel geschikt gemaakt voor de hele familie. Een boek dat je kennis laat maken met veel Nederlandstalige dichters. En wie niet genoeg kan krijgen van een dichter: bij ieder gedicht staat vermeld uit welk boek het gedicht afkomstig is.

Het knappe van de sfeervolle tekeningen van Carll Cneut is dat ze ervoor zorgen dat je in ieder gedicht meer leest dan de woorden alleen. De afbeeldingen zijn echte aandachttrekkers: bladerend door het boek vallen eerst de tekeningen op en dan pas de gedichten. De illustraties zijn zoals we het werk van Cneut kennen: vanuit het echte, vol kleur en precies. Maar er zijn ook tekeningen met nieuwe elementen. Bijvoorbeeld het gebruik van potlood is verrassend, zoals bij het gedicht ‘Onderzeeër’ van Geert de Kockere.

Het woord ‘verrassend’ is trouwens van toepassing op de hele bundel. Bijvoorbeeld in de keuze van de gedichten: Van de Vendel neemt juist van bekende schrijvers zoals Annie M.G. Schmidt niet de dierengedichten op die iedereen al zo vaak gehoord en gelezen heeft. Daarmee is de bundel geen feest van herkenning, maar een feest van verrassing geworden.

Yvonne.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.