Floor denkt door!Marjon Hoffman

Terug naar lijst
 

Floor denkt door!

Titel: Floor denkt door!
Auteur: Marjon Hoffman
Uitgeverij: Ploegsma, 2015
ISBN: 978 90 216 74568
Illustraties: Georgien Overwater

Terug naar lijst

Floor en haar krakende hersens

Floor is een heel grappig en bijzonder meisje. Ze verzint namelijk regels om haar leven een beetje op orde te houden! Tenslotte weten volwassenen het heus niet altijd beter.

Aan het begin van elk hoofdstuk laat Floor een van haar regels zien en vervolgens lees je een verhaaltje over die regel. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze creatieve regel?

Regel 1: Als je heel slecht in dictee bent, mag je best een goed idee bedenken om iets minder fouten te maken.

Floor heeft hier wel een originele oplossing voor: ‘Ik schrijf gewoon op wat ik echt begrijp en al die moeilijke woorden verander ik of sla ik voor het gemak even over!’

Uiteindelijk belandt Floor door dit incident bij de orendokter, maar hoe dat afloopt…

En daar blijft het echt niet bij in ‘Floor denkt door!’ Floor maakt nog veel meer grappige dingen mee. Zo bestelt haar vader online per ongeluk 33 pizza’s en doet haar broer Kees er alles voor om zo’n mooi gouden horloge te winnen op de kermis. Floors moeder is ondertussen niet zo enthousiast over het slaapfeestje dat Floor voor haar beste vriendin Margreet wil organiseren. Maar als Floor iets wil, dan gaat ze er ook echt voor. En gelukkig vindt Floors moeder het uiteindelijk goed, want Floor heeft maar wat leuke plannen!

Regel 12: Als je beste vriendin komt logeren, moet je heel veel leuke dingen verzinnen om te doen, als het maar binnen de tijd past!

‘Wat kunnen Margreet en ik allemaal gaan doen?’ schrijf ik bovenaan.
En eronder:
- een film kijken die we allebei nog niet kennen
- een tent in mijn kamer maken om in te kamperen
- een kussengevecht
- iets op onze pyjama naaien
(…)
- een cake bakken
- aardappelstempels maken
- iets timmeren
- kaarten maken met glitterstickertjes erop


Maar Floor, hoe ga je dat voor elkaar krijgen met één nachtje logeren?! Ze heeft weer een ‘goed’ idee: ‘Als ik mijn rekenmachine erbij pak, zie ik dat we precies tien minuten per ding hebben als we alles op de lijst willen doen!’
Komt dat nog goed?

Marjon Hoffman laat Floor springen, stralen en sprankelen. Floor en haar avonturen en gedachten zijn erg grappig en ook vaak erg scherp (‘Sinds we dat digibord op school hebben, duurt het een stuk langer voor de les eindelijk kan beginnen’). Floor laat haar hersens vaak kraken, en gelukkig maar, want daardoor is ‘Floor denkt door!’ een vrolijk en geslaagd boek. De toon is luchtig en de schrijfstijl van Hoffman leest erg makkelijk weg. De geinige illustraties van Georgien Overwater voegen ook echt wat toe aan het verhaal. De zwart-wittekeningen hebben iets weg van cartoons: Overwater tekent Floor net zo vrolijk en beweeglijk als Hoffman over haar schrijft.

Denk jij ook door met Floor?

Lizan.

Ben jij gek op de boeken over Floor? Dan zijn de boeken over Mees Kees, zoals ‘Mees Kees – de sponsorloop’ ook aanraders voor je!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.