Filmen maar!Tim Grabham

Terug naar lijst
 

Filmen maar!

Titel: Filmen maar!
Auteur: Tim Grabham
Uitgeverij: De Vier Windstreken 2011
ISBN: 978 90 5116 167 0
Illustraties: Garry Parsons

Terug naar lijst

En….actie!

'Een goed verhaal, dat goed wordt verfilmd, kan ons enthousiast maken, inspireren, beïnvloeden en zelfs veranderen', zegt Dave Reeve (regisseur, producent en montagespecialist). Maar daar moet je wel veel voor weten en kunnen en doen. Daarom heeft hij samen met collega’s Tim Grabham, Clare Richards en Suridh Hassan een handboek geschreven. Aan de hand van hun eigen ervaringen hebben ze 'Filmen maar!' voor jullie gemaakt . 'Je ontdekt vanzelf hoe je alle soorten films zelf kunt maken, van actiefilm tot sciencefiction.' Voor je het weet ben je een echte regisseur!

En dan begint de pret: in vier hoofdstukken, 'films maken', 'fictie', 'documentaire' en 'animatie', kom je te weten hoe je heel simpel met je mobiele telefoon of camera je eigen fantasieverhaal in elkaar kunt draaien. Welke materialen heb je nodig, hoe belicht je je spelers en waar zet je nou eigenlijk je camera neer? Misschien wil je een ‘special effect’ in je film voor laten komen: 'Een ruimteschip hangt boven een rustige buurt, klaar voor een invasie. Hang een speelgoedruimteschip op aan een dunne nylondraad en film je scène voor het raam.' De geinige illustraties, gemaakt door Garry Parsons, laten duidelijk zien wat er in de korte teksten verteld wordt.

'Filmen maar!' is eigenlijk geen echt boek. Het is een doos in de vorm van een klapbord waar je met krijt op kunt schrijven met welke scène je bezig bent. En er zitten nog meer extra’s bij: om te beginnen schrijf je eerst je verhaallijn op een storyboard. Dat zit er dus bij. En wat dacht je van een geluids-cd met wel 99 geluidseffecten? Of een tip voor het maken van je eígen geluid: 'Het geluid van slijm - Plet versgekookte spaghetti tussen je handen'. In de filmwereld werken ze met 'props'. Dat zijn spullen zoals een navigatieapparaat of een kroontje van een prinses. Even uit de kartonnen bladen drukken: alsjeblieft! En natuurlijk mag iedereen weten dat jij de baas bent, dus kan je de sticker met 'regisseur' op je stoel plakken.

Tim Grabham, Dave Reeve, Clare Richards en Suridh Hassan hebben met 'Filmen maar!' hun eerste boek geschreven. Ze weten alle vier heel goed waar ze het over hebben, want ze hebben allemaal voor hun films megaveel prijzen gewonnen. En Garry Parsons heeft elke bladzijde helemaal vol getekend. Zo krijgt het geheel iets stripachtigs. Je hebt dan ook bijna niet door dat het een boek is waar je van leert!

Al met al is het een vrolijk, beeldend en informatief boek. Cinekid biedt zelfs voor de buitenschoolse opvang een workshop aan bij dit boek. Zo kun je samen jullie eigen Hollywood creëren. En de entreebewijzen voor je uiteindelijke filmvoorstelling krijg je er gratis bij!

Carol.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.