Fien wil een flusJoke van Leeuwen

Terug naar lijst
 

Fien wil een flus

Titel: Fien wil een flus
Auteur: Joke van Leeuwen
Uitgeverij: Querido Kinderboeken, 2017
ISBN: 978 90 451 2088 1
Illustraties: Joke van Leeuwen

Terug naar lijst

Wat is nou toch een flus?

‘Ik geef een feest.
Kom jij ook?’
‘Ja, ik kom ook,’ zegt Mug.
‘Wat wil je dat ik geef?’
‘Ik wil een flus, Mug,’ zegt Fien.


Weet jij wat een flus is? Nee? Nou, dan ben je niet de enige. Trol, Lokje, Mar, Sar en Mug hebben ook geen idee. Hebben ze het wel goed verstaan toen Fien hen om een flus vroeg? Wat moeten ze nu voor cadeautje meebrengen, als ze naar het feest van Fien gaan?

Een flus? Wat is dat nou?
Lokje weet het niet.
Is het soms een kus?
Een kus met veel spuug?
Dat gaat van fl-fl-fl op je wang.
Wil Fien een flus-kus?


In ‘Fien wil een flus’ speelt Joke van Leeuwen met het woordje flus. Bestaat een flus? Wat is het dan? Of versta je het verkeerd? Wil Fien een bus, een fles of een mus?
Gelukkig maar dat Fien zelf ook niet zo goed weet wat een flus is. Daarom is ze blij met alle cadeautjes die ze krijgt. Zelfs als het cadeautje per ongeluk weggevlogen is, want de mus die Mug wilde vangen, vloog jammer genoeg niet in het net.

Het is knap om met alleen korte woordjes een boek te schrijven dat zo grappig is als ‘Fien wil een flus’. De gekleurde plaatjes in dit boek zijn al net zo leuk als de tekst. Fien is een echt Joke van Leeuwen-meisje met een grote neus, ronde ogen en springerig haar. De flus-kus, die Lokje haar geeft, spettert bijna van de bladzijde af. En wat kijkt die arme Mug beteuterd als hij met zijn schepnetje in een boom zit en hij de mus niet kan vangen!
Gelukkig is er ook iemand die wél weet wat een flus is. Hoe een flus eruit ziet, daar kom je aan het einde van het boek achter.

‘Dus dit is een flus,’ zegt Fien blij.
‘Ik wist wel dat het wat was.
Dank je wel, Maatje.
Dank je wel voor de flus.’

Misschien hebben je ouders ‘Fien wil een flus’ vroeger ook al gelezen. Het boek werd voor het eerst gedrukt in 1985. Het is in 2017 opnieuw verschenen, in de serie ‘Tijgerlezen’. Dit is een serie boeken, speciaal voor kinderen die beginnen met lezen. Tijgerleesboeken hebben lekker geen AVI-aanduiding; je kiest gewoon een boek dat jou grappig of spannend lijkt, zonder dat er iemand tegen je zegt: ‘ja maar, dat is een boek met een AVI zus-of-zo, dus dat is veel te makkelijk of moeilijk voor jou.’ Nee hoor. Lezen is namelijk hartstikke leuk en dat ontdek je het beste als je een boek kiest dat je zelf graag wil lezen. Een boek als ‘Fien wil een flus’. Dus.

Lidewij.

Zoek je nog zo’n grappig boek? Lees dan de recensie van Wolf en Hond van Sylvia Vanden Heede.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.