Feestmaal voor de koningMarlies Verhelst

Terug naar lijst
 

Feestmaal voor de koning

Titel: Feestmaal voor de koning
Auteur: Marlies Verhelst
Uitgeverij: Lemniscaat, 2014
ISBN: 978 90 477 0669 4
Illustraties: Linde Faas

Terug naar lijst

Mag ik in je bek kijken?

Speciaal voor de verjaardag van Koning Leeuw maakt Vogelspin een feestelijke en heerlijke taart. En daar begint de pret van ‘Feestmaal voor de koning’ al! Na het (voor)lezen van het prentenboek heb je meteen zin om zelf iets heerlijks te bakken.

Vogelspin brengt als ‘kers op de taart’ nog een mals stukje vlees aan. Maar als Vogelspin een mes uit de keuken wil halen verdwijnt dit stukje vlees! Wie is de dief en wie heeft van de taart gesnoept? Dat is de grote vraag in ‘Feestmaal voor de koning’. Help jij Vogelspin mee zoeken in zijn speurtocht naar de dader?

Vogelspin gaat bij alle dieren uit het rijk van Koning Leeuw op bezoek. Zo gaat hij ook langs bij Gorilla om hem te ondervragen:

‘Mag ik even in je bek kijken?
Gorilla opent zijn grote bek.
‘Je ruikt naar bananen,’ zegt Vogelspin.
‘Klopt,’ antwoordt Gorilla. ‘Ik moet toch proeven of ze lekker genoeg zijn voor in de bananensoep? Wil je zelf ook een hapje?’
‘Nee, dank je,’ zegt Vogelspin.


Gorilla is de dief niet.
Wie heeft er dan van de taart gesnoept?

Vogelspin is vastbesloten: hij moet en zal de dader vinden! Op een vrolijke, speelse en grappige wijze probeert Vogelspin uit te vissen wie het stukje vlees heeft opgegeten. Ook Vleermuis moet eraan geloven:

‘Zeg Vleermuis. Mag ik even in je bek kijken?’
‘Best hoor,’ antwoordt Vleermuis. ‘Er zitten nog wel wat restjes van een knapperige kever.’
Brrr… het stinkt in Vleermuis’ bek.
‘Wil je ook zo’n knapperige kever?’ vraagt Vleermuis.
‘Nee, dank je,’ zegt Vogelspin en hij kruipt snel weg.


Zal Vogelspin de taartsnoeper ooit vinden? Jawel hoor! En het zal je verrassen wie dat is…

‘Feestmaal voor de koning’ is, de titel zegt het al een beetje, echt een feestelijk prentenboek. De tekst van Marlies Verhelst is levendig en opgewekt. Vogelspin is een ontzettend leuke hoofdrolspeler. Hij is een doorzetter en schrikt nergens voor terug. Dat is erg geinig om te zien, omdat Vogelspin zelf natuurlijk heel klein is. Zeker als hem vergelijkt met de grote dieren zoals Gorilla en Krokodil.

Ook de prachtige tekeningen van Linde Faas dragen bij aan dit sprankelende verhaal. ‘Feestmaal voor de koning’ ziet er fantasierijk en sprookjesachtig uit door haar illustraties. Er zijn veel mooie kleuren gebruikt en doordat de lijnen van de tekeningen niet erg strak zijn wordt het prentenboek nog speelser. De illustratie waarop Vogelspin de moed bijna opgeeft is er echt een om in te lijsten. De koele kleuren en de lege ruimte benadrukken hoe teleurgesteld Vogelspin zich voelt.

Petje af voor dit geslaagde prentenboek, want het is echt smullen geblazen met ‘Feestmaal voor de koning’. Enne… na het lezen niet te veel taart snoepen, hè!

Vond je dit boek leuk? Dan is ‘Gewoon gek’ van Ingrid en Dieter Schubert ook iets voor jou.

Lizan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.