Feestliedjes van ons allemaalIngrid Rietveld

Terug naar lijst
 

Feestliedjes van ons allemaal

Titel: Feestliedjes van ons allemaal
Auteur: Ingrid Rietveld
Uitgeverij: Ploegsma, 2006
ISBN: 978 90 216 1860 9
Illustraties: Mies van Hout

Terug naar lijst

Een feest om te lezen

Ben jij ook zo gek op feestjes? Dan moet je zeker eens 'Feestliedjes van ons allemaal' lezen! In dit boek staat veel informatie over allerlei feesten die je in Nederland zou kunnen vieren. Dat betekent niet dat het alleen Nederlandse feesten zijn. Er wonen hier natuurlijk ook mensen die geboren zijn in een ander land. Dus vertelt de schrijfster Ingrid Rietveld net zo goed iets over Marokkaanse, Poolse of Chinese feesten.

Het is niet de bedoeling van de schrijfster geweest om iets te vertellen over álle feesten die er zijn. Dan zou het boek veel te dik zijn geworden. Maar Rietveld heeft wel de bekendste en meest belangrijke opgezocht. Van ieder feest staat uitgelegd waaróm het gevierd wordt, hóe het gevierd wordt en een van de liedjes die gezongen worden.

Bij alle liedjes staan notenbalken, zodat je niet alleen de tekst, maar ook de melodie kunt leren. Ook staat de Nederlandse vertaling ernaast, zodat je weet waar de liedjes over gaan. Soms is het dan toch nog niet helemaal duidelijk en had Rietveld best wat meer uitleg over de betekenis mogen geven.

Bij dit boek hoort ook een website, waarop je de liedjes die in het boek staan kunt beluisteren feestliedjes.ionet.nl. Deze website is duidelijk alleen bedoeld als aanvulling op het boek. De liedjes worden door kinderen gezongen onder begeleiding. Het klinkt erg gezellig en het is in ieder geval handig om ook te horen hoe de liedjes gaan. Lang niet iedereen kan tenslotte noten lezen of weet hoe je de woorden in al die vreemde talen uitspreekt.

Het is jammer dat de schrijfster niet een duidelijke keuze heeft gemaakt voor wie ze het boek wilde schrijven. Het lijkt voor kinderen, maar de taal is soms best volwassen. Zo heeft Rietveld het over 'oefenen […] op het repertoire' en 'rokken die in lagen over elkaar worden gedrapeerd'.

'Feestliedjes van ons allemaal' ziet er mooi en vrolijk uit. Dit komt zeker ook door de tekeningen van Mies van Hout (bekend van bijvoorbeeld 'Bang Mannetje'). Die zijn erg kleurrijk en feestelijk en dat hoort natuurlijk in zo'n boek! De tekeningen zorgen ervoor dat je het boek wel móet oppakken.

Er is een moederdag, een vaderdag - waarom dan geen kinderdag? Bijna elk kind vraagt zich dat wel eens af. Behalve in Turkije want daar vieren op 23 april alle kinderen en volwassenen Kinderdag. Als dat geen belangrijk feest is om eens over te lezen, dan weet ik het niet meer. Toch eens aan onze minister-president vragen wanneer deze feestdag ook in Nederland ingevoerd wordt!

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.